Tatiana Ababii și-a descoperit pasiunea în copilărie, dar s-a reinventat abia după ce a devenit mămică. Astfel, după anii de studii la Colegiul Național de Medicină și Farmacie, concediile de îngrijire a copiilor, femeia s-a regăsit printre flori. Puțini sunt cei care nu le iubesc, iată de ce, ne-am propus să vă spunem povestea handmade artistei Tatiana Ababii, meșteriței care le dă viață florilor.

Pasiunea pentru flori și handmade a început pe când era o copiliță

„Încă din copilărie iubeam foarte mult florile, aveam o mulțime de flori care erau în grija mea. Tot timpul În imaginația mea apăreau idei de a meșteri sau a confecționa ceva. Reciclam orice lucrușor de prin casă și confecționam lucruri minunate.

Lucrările mele erau cele mai apreciate la expozițiile școlare. Însă toate acestea am încetat să le mai fac când am ajuns la o anumită vârstă, când nu-mi mai ajungea timp pentru ele, ca mai apoi, când copiii mergeau la grădiniță încet-încet să încep iar să creez diferite compoziții”, povestește Tatiana.

La un moment dat, când am pierdut o persoană foarte dragă mie, iar în viața mea au apărut anumite schimbări, mi-am propus să-mi ocup și mai mult timpul liber și în acest fel am început să descopăr arta frumosului. Compozițiile florare totuși au fost cele la care m-am oprit datorită pasiunii mele pentru flori.

„Ideea de a face flori mi-a venit după ce văzusem mai multe tutoriale și mi-am propus să încerc și eu. Cu toate acestea mi-a luat mult timp până a venit momentul să-mi achizitionez materialele necesare și să încep să fac primul meu coș cu flori. Până și copiii mei își aduc aminte acum, cu atâta nostalgie, despre acel prim buchet, iar eu eram atât de mulțumită… Pe parcurs, au urmat alte zeci de buchețele și coșulețe cu flori realizate din hârtie creponată floristică”, dezvăluie artista.

Cei apropiați mă întrebau dacă nu e obositor să stau atâtea ore în șir pe scaun, într-o singură poziție, însă atunci când faci un anumit lucru din plăcere și primești satisfacție, nu ai cum să simți oboseala.

De fapt eu astfel mă relaxez, iar rezultatul final mă face să mă simt fericită și împlinită. Ideile pentru fiecare articol în parte, vin de undeva din interiorul meu. Mereu fac combinații diferite. Ideile vin din mers și dacă îmi iau o anumită pauză de la florărit, atunci când revin, nu am răbdare să pun în practică toate ideile ce le-am așezat grămadă frumos în gând.

Tot procesul și durata de creare a unui coș cu flori din hârtie depinde de anumiți factori, cum ar fi dimemsiunile coșului, tipul de flori, calitatea hârtiei. Spre exemplu un coș cu 9 trandafiri îmi poate lua în medie 3-4 ore.

Într-un an a reușit să confecționeze 80 de lucrări

„Cu florăritul mă ocup de un an de zile, iar până în prezent am realizat în jur de 80 de coșuri și compoziții cu flori de diferite dimensiuni. Ceea ce ține de materia primă pe care o folosesc, încă mai experimentez toate tipurile de hârtie floristică, încă nu m-am oprit să lucrez doar cu un anumit fel.

Florile mele sunt deosebite prin faptul că în comparație cu cele vii, ele nu se ofilesc. E foarte plăcut când dăruiți cuiva un coș cu flori handmade, iar peste o perioadă lungă de timp să vezi că florile stau încă proaspete, puse la loc de cinste.

După cum am mai spus sunt pasionată de tot ce poate fi numit handmade. Luna decembrie am dedicat-o în totalitate braduților și coronițelor, însă acum am început pregătirile de primăvară”, dezvăluie tânăra.

Din păcate la noi în țară lucrurile handmade nu sunt foarte apreciate, iar aici vreau să îndemn toată lumea să aprecieze frumosul, tot ce este făcut din suflet și cu mare drag pentru voi. Și toate astea fiind spuse, petală cu petală creez buchete pentru voi… oamenii iubitori de frumos!”, încheie Tatiana.

Foto: Arhiva personală