I-au câștigat tare repede inima și asta pentru că este un romantic incurabil. Sergiu Țârdea este bărbatul care s-a lăsat ademenit de Violete, nu de femei ci de florile cu acest nume. Totul datorită caracterului melancolic pe care îl are încă din copilărie.

Violetele sunt considerate florile primăverii și a tandreții, probabil cel care le-a îndrăgit poartă mereu o primăvară în suflet. Sergiu Țârdea este tânărul care s-a îndrăgostit de violete pe neașteptate, dintr-o simplă poză cu aceste flori. Aceste pitice cu caracter și suflet, l-au marcat și l-au transformat în colecționar. 

A strâns 300 de specii în 5 ani

De 5 ani de zile durează această nebunie. Neavând studii în domeniu, fiind bucătar de profesie, a ajuns astăzi să numere 300 de specii în colecția sa. Totul datorită dragostei pe care le-o poartă și atenției meticuloase cu care le îngrijește. „O zi la aproximativ 2 săptămâni o dedic lor, doar pentru a le uda. Acum am adaptat o tehnică specială pentru acest proces și îmi i-a mai puțin timp ca înainte. În rest când trebuie să schimb pământul, s-au să fac alte lucrări, am nevoie de o săptămână sau două. De regulă asta se întâmplă o dată la jumătate de an și atunci îmi iau un concediu”, a specificat, zâmbind, Sergiu.

Unicul bărbat colecționar între femei

Fiind de ceva timp în domeniu, a reușit să se împrietenească cu mai mulți colecționari atât din țară cât și de peste hotarele ei, cum ar fi Rusia și Ucraina. Învață de la ei, își oferă sfaturi dar și sprijin. „Suntem câțiva colecționari care prietenim, cumpărăm specii împreună. Pentru că în Moldova specii noi nu găsești, suntem nevoiți să le aducem de peste hotare, și pentru că este destul de costisitor, o facem împreună. Ne unește pasiunea pentru aceste plante și da, majoritatea colecționarilor sunt femei, eu sunt unicul bărbat”, ne mărturisește Sergiu Țârdea.

Și-ar dori o specie care să-i poarte numele

Timp de 5 ani a reușit să adune toate speciile pe care și le-a dorit: Prima Dragoste (Первая Любовь), Picătura (Капелька), Coroana Prințesei (Корона Для Принцессы), Toronto Belle, Precious Red, etc. Însă marea lui dorință este să creeze ceva care să-l reprezinte și care să-i poarte numele. Sarcina colecționarului în acest sens, este de a dezvălui toate posibilitățile unui soi, de a-i evidenția virtuțile. 

„În primul rând trebuie să iubești ceea ce faci, dacă nu ai această semință în suflet, nu ai un drag de ele, atunci mai bine să nu pornești pe acest drum. Doar în aceste condiții poți investi cu succes în visul tău,” ne sfătuiește colecționarul.

Sursa Video: Prima Oră