Domeniul tehnologiilor aduce oportunități enorme, cu toate acestea, din cauza prejudecăților și alți factori, femeile și fetele sunt mai puțin implicate în acest domeniu. Media europeană a femeilor în sectorul tehnologiilor digitale este de doar 15%. Și în Moldova stereotipurile încă influențează deciziile fetelor și femeilor în alegerea profesiilor.

Pentru a împuternici fetele prin tehnologii UN Women Moldova a lansat inițiativa de parteneriat GirlsGoIT, prin care peste 100 de fete au învățat să programeze, să facă aplicații web, și alte lucruri noi, iar mii de alte fete au fost inspirate de GirlsGoIT.

Una dintre participantele la tabăra de vară GirlsGoIT este Ana Cucoș.

„Aveam frică de informatică. Mă gândeam că este un domeniu greu și că este numai pentru băieți. Fiind în școală ocoleam mult acest domeniu.GirlsGoIT m-a ajutat în primul rând să decid direcția carierei mele pe viitor. Pentru mine lumea IT-ului a fost ca o revelație,” a spus Ana. Inspirată de experiența ei, Ana a deschis în satul natal, Sălcuța, primul club GirlsGoIT unde fetele ghidate de mentori învață să facă aplicații web și alte lucruri noi. Acum sunt deja 11 cluburi GirlsGoIT în toată țara pentru liceenele interesate de acest domeniu.

Alvetina Neniță a ales să studieze domeniul tehnologiilor, chiar dacă părinții și comunitatea ei s-au arătat sceptici.

„Am ales această specialitate spontan fără să discut cu familia. Ei au crezut că voi alege o facultate „pentru fete”, ceva mai „ușor”. Când a aflat tata m-a întrebat „Ai să poți?” Am simțit aceeași atitudine și de la băieții din comunitatea romă și alți colegi. Ei s-au convins că pot. Fetelor, aveți curaj și veți reuși!”

Acum Alvetina este studentă în anul trei la Universitatea Tehnică și lucrează în calitate de ingineră la radio.

Anastasia Șerșun este programatoare și profesoară la Universitatea Tehnică. Ea a ales să predea tehnologiile pentru că a vrut să ofere tinerilor cunoștințe practice. Pentru că și mama Anastasiei a studiat domeniul tehnologiilor, alegerea a fost una uşoară.

„Deseori mă întreabă colegii de breaslă dacă chiar sunt programatoare. Nu le vine să creadă. Eu chiar nu înțeleg de ce o femeie ar putea fi considerată mai puțin capabilă. Nu are nici o legătură”.

Alex Arnaut, directorul companiei tehnologice FFW Agency este un susținător activ al femeilor în domeniul tehnologiilor. El și echipa lui au hotărât să sprijine avansarea fetelor în acest domeniu și au oferit două poziții de stagiu în compania lor pentru participantele proiectului GirlsGoIT.

„Noi vrem să promovăm femeile la alt nivel. Vedem talent în Moldova care trebuie descoperit,” a spus Alexandru. Una dintre motivaţiile lui este personală – are patru surori care îl inspiră să susţină femeile.

„Imputernicirea fetelor si femeilor în domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicații (TIC) contribuie la dezvoltarea societății și reprezintă o cale a îndeplinirii drepturilor femeilor și manifestare a liderizmului lor. UN Women promovează parteneriate pentru eforturi comune în asigurarea proceselor educaționale și a celor de angajare care să încurajeze fetele și femeile să fie lidere în TIC. GirsGoIT este un exemplu de succes!,” a spus Corneliu Eftodi, coordinator programe, UN Women Moldova.

GirlsGoIT a fost lansat în 2015 de către UN Women Moldova cu susținerea Guvernului Suediei și împreună cu organizația TEKEDU, Centrul de Guvernare Electronică, și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC), Novateca. În prezent peste 30 de parteneri din diferite domenii s-au alăturat acestei inițiative. Partenerii și-au unit eforturile pentru a dezvolta împreună cu participantele GirlsGoIT Strategia 4E de împuternicire fetelor și femeilor prin cele 4 aspecte: Educație, Angajare, Antreprenoriat și Egalitate.

De ziua internațională a fetelor în tehnologii, facem apel la încurajarea și susținerea fetelor și femeilor în acest domeniu.

Foto: UN Women Moldova/Dorin Goian