Crizantemele înflorite cu zeci de flori sunt o adevărată podoabă pentru terase, pentru grădini și balcoane. Le place să fie cultivate în aer liber, dar pot fi ținute și în balcoane bine luminate aproape toată iarna. Iată câteva mici secrete să le îngrijești corect.

Crizantemele sunt mult mai delicate decât par la prima vedere. Chiar dacă rezistă la frig, ele sunt sensibile la lumină și la umezeala rece care se instalează din noiembrie. Dar în balcoane, crizantemele înflorite pot rezista aproape toată iarna, mai ales dacă le cumperi pline de boboci care se desfac pe rând în următoarele două luni.

Câtă apă este necesară pe timp de iarnă

Crizantemele sunt plante originare din zonele înalte din Asia, astfel că pentru ele vremea răcoroasă și umiditatea moderată sunt condițiile cele mai prielnice.

Nu te grăbi să muți crizantema cumpărată în toamna aceasta în alt ghiveci, chiar dacă ție ți se pare că este un vas mic. Transplantarea este recomandată abia în lunile februarie – martie, anul viitor.

Crizantemele din sere au deja un sol bine drenat și hrănitor, care le ajută să înflorească abundent. Este important să pui ghiveciul pe o farfurie cu pietriș fin și să uzi planta moderat, astfel încât să fie mereu umedă la rădăcină, dar să nu stea niciodată în apă. Rădăcinile crizantemelor putrezesc repede dacă sunt udate prea mult și prea des.

Lumina, esențială pentru crizantemele înflorite

Chiar dacă ții floarea în apartament, alege un loc bine luminat, la o fereastră orientată spre soare sau cel mai bine într-un balcon adăpostit de curenții puternici. Fără lumină, crizantema nu va înflori și va începe să se usuce. Dimineața este bine să aibă soare mult, iar temperatura să nu depășească ziua 15 – 18 grade Celsius, pentru a se păstra florile proaspete mai mult timp.

Ce faci după ce se ofilesc florile

Taie florile și crenguțele uscate, după ce perioada de înflorire a trecut și curăță toate frunzele îngălbenite. Păstrează ghiveciul într-un spațiu aerisit, cu foarte puțină lumină, pentru a încetini vegetația, și ai grijă să nu înghețe în nopțile geroase. Peste iarnă, crizantema se udă foarte rar, atât cât să aibă puțină umezeală și să nu se usuce de tot rădăcinile. Din februarie, planta se mută într-un loc însorit și se udă treptat mai des, pentru a intra în vegetație.

SURSA

Distribuie articolul: