Despre Nadejda Novițchi toată lumea are doar cuvinte pozitive de spus, asta deoarece așa este și ea – super pozitivă și foarte talentată. A înzestrat-o Dumnezeu nu doar cu ochi ager și mâini dibace, dar și cu o inimă mare care se vede în fiecare lucru pe care îl face. Are peste 40 de ani dedicați industriei ușoare de la noi, iar ultimii dintre ei sunt în ritm de vers, pentru că așa iubește ea viața la a doua tinerețe.

Nadejda Novițchi (în dreapta), alături de Corneliu Blagoslovitu și designera Alina Bradu

Fabrica i-a devenit a doua casă

Tot ce a reușit să construiască a făcut cu mâinile sale, iar dragostea pentru copii a împărți-o în mod egal cu cea pentru copilul care îi lăsa loc de creație și dezvoltare – fabrica de confecții. E mamă de băieți acasă, iar la muncă e general – pentru că numai așa termenele de execuție sunt cele stabilite, stofele vin la timp, iar hainele ies din fabrică la fel atunci când a fost programat să fie livrate. Experiența a învățat-o să lucreze la minut, să programeze la secundă, dar și să ia măsurile… cu ochii. Despre sine, însă, vorbește puțin, mai mult o pot descrie prietenii.

Nadejda Novițchi (în dreapta), alături de Corneliu Blagoslovitu și Angela Chelaru

Corneliu Blagoslobitu, foto/video maker: „Nadejda Novițchi este un om foarte puternic. Mă uimește mereu cât de veselă și energică este, chiar și după o zi extrem de grea și obositoare. Cred că ea poate învăța pe oricine ce înseamnă munca, pentru că este foarte muncitoare și perseverentă. Suntem foarte buni prieteni și ne ajutăm la nevoi și la bucurii. Nadejda este o carte pe care poți să o citești și flămând și sătul… Nu am mulți prieteni, cred că îi număr pe degetele de la o mână, însă ea este pentru mine numărul 1”, spune Corneliu, solicitat de echipa noastră.

Foto: Corneliu Blagoslovitu

Și-a propus să creeze propriul brand

După ani buni în care a croit și cusut pentru mari companii din Europa și nu doar, Nadejda Novițchi și-a propus să facă haine și pentru moldovence. Cel mai mult își dorea să croiască rochii de seară, dantela fiind feblețea ei veșnică. Sandi a venit practic de la sine ca și denumire, iar colecțiile ieșeau din fabrica de la Ciorescu la fel ca pâinea caldă din brutărie. Nu s-a oprit însă niciodată din a concepe ținute de seară, pentru că anume ele, crede designera, îi lasă cel mai mult spațiu de creație, fantezie și libertate.

Alături de Angela Chelaru la una dintre primele ediții Moldova Fashion Days

Angela Chelaru: „Ne-a împrietenit moda și creația. Ea a fost cea care m-a descoperit ca model și m-a încurajat să calc pentru prima dată pe podium. Pot spune că ea mi-a schimbat viața, într-un fel anume, dar foarte frumos, plăcut. Este o perfecționistă – asta știu clar. Nadejda Novițchi e creativă și asta nu i-o poți scoate din sânge, e harnică și asta se vede după avântul cu care realizează ceea ce își propune, și e foarte curajoasă, iar aici prietenii și cei care o cunosc nu mă vor contrazice. Am multe de învățat de la ea și nu încetez zilnic să mă inspir din tot ce face. Îi doresc din suflet multă dragoste și lumină și abia aștept lansarea cărții sale de versuri”, a declarat pentru EA.md femeia de afaceri Angela Chelaru, o bună prietenă a Nadejdei Novițchi.

Nadejda Novițchi (în centru), alături de Sanda Diviricean (stânga) și Angela Chelaru (dreapta)

După dantelă, a doua feblețe sunt versurile

Nadejda Novițchi a descoperit absolut întâmplător că îi place să le răspundă oamenilor pozitivi și dragi din viața sa în versuri. De atunci să fie câțiva ani buni deja, designera și femeia de afaceri a adunat versuri cât pentru o carte și recunoaște chiar ea, familia dragă și lucrurile frumoase pe care le întâlnește zilnic o inspiră continuu. Tot această pasiune a adus în viața sa oameni pe care altfel poate nu i-ar fi întâlnit, dar care îi fac sufletul să vibreze în fiecare clipă și mai profund.

Angela Baranețchi, antreprenoare: „O talentată creatoare de modă ar fi puțin spus despre Nadejda, pentru că ea în primul rând e o doamnă cu literă mare. Inspirată de textura fină a stofelor, ea știe să definească ondulația șoldurilor și voluptatea sânilor într-o explozie de vibrații feminine. Toate metaforele din lume ar fi puțin să-i descriem personalitatea. Mă bucur enorm că este în viața mea”, a spus pentru revista noastră fondatoarea magazinului de haine autohtone „Cosânzeana”.

Angela Baranețchi, purtând o creație SANDI

Alături de interpreta Cristina Scarlat

Alături de colega Geta Mir, designer Georgette

Foto: Moldova Fashion Days, HD Studio, Fashion Guide, Nata Eftene, Facebook.com