Este născut în provincia Novara, nordul Italiei, iar timp de mai mulți ani a ocupat funcția de consilier regional. Grație funcției a ajuns în România, iar asemănarea limbii române cu italiana l-a fascinat. A făcut consultanță în afaceri româno-italiene, iar până dincoace de Prut a fost doar un pas. Claudio Li Calzi s-a stabilit de 7 ani în Republica Moldova și e pasionat de fotografie. 

În acești 7 ani nu a trăit întotdeauna aici, au fost momente când s-a întors în Italia, dar totuși gândul său era aici. Cu doi ani în urmă, italianul a cooptat alți parteneri din țara sa pentru a realiza la noi cursuri de consultanță în afaceri, cu aplicarea metodologiei de instruire în stil Italian.

„Ideea noastră a plecat din faptul că foarte multe persoane doresc să plece din Republica Moldova, pentru că nu găsesc un loc de muncă, salariile sunt prea mici, nu au o experiență necesară pentru a putea deschide o afacere. Cursul nostru vizează anume aceasta, să aducem acea cunoștință pentru a deschide o afacere, fie ea și mică, dar profitabilă”, a mărturisit el.

L-am întrebat pe Claudio Li Calzi cum i s-au părut oamenii la început, despre lucrurile cu care nu s-a obișnuit încă în Moldova, dar și aspectele care îl deranjează în țara noastră.

„Văd uneori lipsa de profesionalism în localurile publice, lipsește acea educație minimală pentru a oferi un serviciu mai calitativ. Altă chestie care mă deranjează, cum a spus și altcineva venind din străinătate făcând video, centrul trebuie amenajat un pic mai mult, noi vedem că ceva se mișcă, dar încă este mult de făcut și sper să fie făcut cât mai degrabă, ca Moldova să fie o țară cât mai întrebată, chiar și de turiști”.

Cât despre bucătăria moldovenească, bărbatul afirmă că s-a deprins totalmente cu bucatele noastre. Îi place tocănița de porc cu mămăligă, zeama, cartofii țărănești, sărmăluțele și plăcintele. „Seleodca” este unicul aliment cu care nu s-a obișnuit încă.

Claudio are și un hobby – fotografia. O pasiune care a început cu 15 ani în urmă, dar care acum câteva luni a devenit un job, care îi răpește aproape tot timpul liber.

„Văzând niște fotosesii la prietenii mei, am început și eu să mă interesez de cursuri și de cum se face o fotografie frumoasă. Am frecventat niște cursuri în Italia și, încet-încet, am început să mă dezvolt, am participat la anumite workshopuri, model sharing. Apoi când m-am mutat aici, paralel cu munca mea, am continuat hobby-ul acesta. Am început cu cunoștințele mele și am ajuns acum 7-8 luni în urmă, să fiu invitat de către o agenție internațională să deschid o filială a lor aici, în Moldova, pentru că nu avem și atunci am acceptat”, a povestit italianul.

A deschis recent o școală de modeling, iar pe viitor își dorește niște colaborări în străinătate, tot în acest domeniu. De asemenea a văzut că aici lipsește un club al fotografilor și dorește să înființeze unul, unde fotografii să se întâlnească periodic, să discute și să împărtășească unii altora cunoștințele pe care le dețin.

„În viitor aș dori să se dezvolte și aici un pic mentalitatea în ceea ce privește fotografia. Am observat că aici multe școli și agenții de modeling se bazează pe podium și defileu. Modelele mă întreabă mereu: „Dar eu am standarte?”. Noi vrem să dezvoltăm și partea de foto model, pentru că în Moldova sunt foarte multe modele frumoase, cu forme corecte, cu față drăguță, dar nu sunt tare înalte și eu consider că ar fi un mare păcat să le refuzăm, doar pentru că nu au acei 2-3 cm în plus, standarde”, a mai spus fotograful.