Numărul infectaților cu virusul nou și a suspecților crește treptat în toate lumea. Din acest motiv, toți cetățenii caută modalități de a nu se infecta cu noul tip de virus. Anume astfel apar și cele mai frecvente mituri, cum ar fi faptul că usturoiul previne infectarea cu Covid-19. Organizația Mondială a Sănătății a dezbătut cele mai frecvente mituri ce circulă în mediul online pentru a informa populația despre măsurile eficiente în lupta cu coronavirus. 

Virusul COVID-19 poate fi transmis în zone cu climă caldă și umedă

Din dovezile de până acum, virusul COVID-19 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu climă caldă și umedă. Indiferent de climă, adoptați măsuri de protecție dacă locuiți sau călătoriți într-o zonă care este infectată cu COVID-19. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este spălarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care pot fi pe mâini și evitați infecțiile ce ar putea apărea atingând ochii, gura și nasul.

Vremea rece și zăpada NU POT ucide noul coronavirus

Nu există niciun motiv pentru care să credem că temperaturile joase pot ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura externă. Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, ulterior aplicarea unui gel dezinfectant.

Noul coronavirus NU poate fi transmis prin mușcături de țânțar

Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește, în mare parte, prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, prin picături de salivă sau din nas. Pentru a vă proteja, spălați mâinile cu apă și săpun. De asemenea, evitați contactul strâns cu oricine care are tuse și strănută.

Uscătoarele de mâini sunt eficiente în uciderea noului coronavirus?

Nu. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide 2019-nCoV. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun. După spălarea mâinilor, ar trebui să le uscați bine folosind prosoape de hârtie.

Poate o lampă de dezinfectare ultravioletă să omoare noul coronavirus?

Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.

Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră din cauza noului virus.

Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate. Acest lucru se datorează faptului că perioada de incubare  durează între 2 și 10 zile.

Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul poate ucide coronavirusul?

Nu. Stropirea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea unor astfel de substanțe pot fi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură). Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei vă protejează împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal de tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

Virusul este nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva 2019-nCoV, iar OMS își susține eforturile.

Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva 2019-nCoV, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

Consumul de usturoi poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă potrivit căreia, consumul de usturoi a protejat oamenii de coronavirus.

Noul coronavirus afectează persoanele în vârstă sau sunt susceptibili și cei mai tineri?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor.

Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat cu 2019-nCoV, este posibil să administrați antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Cu toate acestea, cei infectați cu virus ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare cu o gamă largă sau cu parteneri.

Sursă: who.int

Distribuie articolul: