De Paștele Blajinilor, în diverse localități găsim diferite tradiții și obiceiuri. Câteva dintre ele au devenit o regulă, deși puțini le găsesc explicația. Punem sau nu dulciuri pe mormânt, gândindu-ne că le va mânca răposatul, trebuie sau nu să ridicăm pomenile când se cântă „Veșnica pomenire”? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am adresat preotului Maxim Melinti. Care au fost răspunsurile, vedeți în video de mai jos.

Aducem cât mai multă mâncare și băutură la cimitir?

„Categoric, în cimitir, loc de odihnă al părinților, strămoșilor noștri, nu putem nici să mâncăm, nici să consumăm alcool. Este loc sacru, este loc de rugăciune, este loc de meditație. Venim, ne rugăm, amintim de viața, de povețele, de faptele înaintașilor noștri, ceea ce am moștenit de la ei, ceea ce urmează să transmitem copiilor, nepoților noștri”, a declarat Maxim Melinti.

În semn de salut, se sărută crucea de la mărmânt?

„Închinându-ne și sărutând semnul sfintei cruci, nu monumentul, nu piatra, ci semnul sfintei cruci care este instalat la mormântul părinților noștri, noi de fapt îl sărutăm și pe Hristos, care este calea, adevărul și viața. 04:23 MUSCA 04:26 Dar trebuie să fie justificat și argumentat foarte corect. Noi nu sărutăm propriu-zisa cruce ca monument, ca idol, ci noi sărutăm de fapt pe părinții noștri, care au crezut în Hristos, care sunt și ei, au fost creștini”, a explicat preotul.

Pomenile trebuie să fie cât mai scumpe, tocmai bune de dat rudelor?

Categoric, nu putem justifica acest „exchange” de daruri între neamuri, între vecini. Important ca să fie oferite celor ce au nevoie și de ceea ce au nevoie ei anume. De asta noi trebuie să identificăm din timp persoane vulnerabile, defavorizate. Să nu ne ducem acolo cu o pungă, iar înapoi să ne întoarcem cu două pungi, zicând că „uite, ne-am pricopsit cu niște cratițe, cu niște ciorăpei. Nu este sănătos”, a menționat Maxim Melinti.

Pe mormânt se pun bomboane sau biscuiți, ca să mănânce și răposatul?

Sufletele celor adormiți nu au simțuri și necesități materiale, precum avem noi, oamenii cei vii. Ei nu mănâncă, nu se îmbracă. Respectiv, ei nu consumă acele dulciuri pe care unii le lasă pe mormânt, ci le mănâncă animalele. Răposații nu beau, nu au nevoie de vinul care se toarnă peste mormânt. Și, cel mai dureros, ei nu au nevoie de țigări, că unii își aprind țigara și lasă țigara aprinsă în mormânt și zice: „uite, vezi cum trage?”, a povestit părintele.

Când se cântă „Veșnica Pomenire”, toate pomenile trebuie ridicate neapărat de mai multe ori?

„Este un obicei local prin care creștinii noștri cred, iarăși naiv, că acele daruri, mâncăruri o să fie ridicate, ajunse acolo în cer. De fapt, nu este obligatoriu să pui ceva pe mormânt, decât o lumânare să ardă acolo, poate un buchet de flori… și nu de plastic”, a explicat Maxim Melinti.

Sfatul preotului

„Să nu fim creștini falși, să nu facem nimic de dragul obiceiului. În fața lui Hristos ne manifestăm cu două lucruri: credință și faptele bune. Hristos nu are nevoie de altceva… nici de banii noștri, nici de pomenile noastre, nici de bocetele noastre, nici de vorbe goale. El vrea să vadă creștini vii, sănătoși la minte, la trup și creștini credincioși, care trăiesc după Evanghelie 24/24, întreaga viața lor”, a conchis acesta.

Sursa: Agora.md