Salata De Boeuf, mai numită în popor „olivie”, este, probabil, una dintre cele mai iconice feluri de mâncare pe care le poți întâlni pe masa de Crăciun sau de Revelion în țările post-sovietice, inclusiv în R. Moldova. În ajunul sărbătorilor de iarnă, redacția AGORA a făcut razii prin supermaketurile din Chișinău ca să vadă cât ajung să ne coste ingredientele faimoasei salate. Drept reper, au luat o rețetă clasică și, înarmați cu portmoneele și spiritul sărbătorilor, s-au pornit prin magazine. 

Rețeta salatei „de boeuf”

Am consultat site-urile de bucate și am dat câte un apel telefonic mamelor, iar drept rezultat am ajuns să căutăm următoarele ingrediente: cartofi, morcov, parizer, castraveți murați sau marinați, mazăre conservată, ouă și maioneză.

Magazinele din Chișinău unde am făcut cumpărături

Am ales să vizităm supermarketurile Nr. 1, Green Hills, IMC, Velmart, Bonus, Linella, Fourchette și Fidesco, dar am accesat și site-ul Supergut care livrează produse alimentare. Pentru documentare, am decis să notăm prețurile cartofilor, morcovului și parizerului la kilogram sau, al ouălor – la cutia de 10 bucăți, iar al mazării, castraveților și maionezei – la cea mai mare unitate, pachet sau borcan.

Cum am ales produsele

Drept reper, am ales să notăm prețul acelorași produse în fiecare magazin, iar pentru asta a trebuit să alegem un anumit brand. Am optat pentru Parizerul LACTA de la compania Carmez. Totuși, o serie de magazine nu au avut acest brand în vânzare, Nr.1 având Carmez Jubileu, IMC – Lacta Bălți și Supergut – Parizer de la Rogob.

Am căutat cartof alb, neambalat și morcov simplu. În timp ce unele magazine, cum ar fi Bonus sau Supergut au avut morcov atât spălat, cât și cu urme de pământ pe el, altele au avut doar morcov spălat. La fel și în cazul cartofilor – Nr.1, spre exemplu, are în vânzare doar cartof ambalat. În grila noastră am ales să notăm cel mai mic preț sau unica ofertă existentă.

În cazul ouălor am ales să cumpărăm 10 bucăți de ouă dietice de la Avicola Cimișlia. În timp ce unele magazine au avut acest brand, altele, cum ar fi Nr.1, IMC, Fourchette, Fidesco sau Supergut nu le-au avut în vânzare. În cazul lor, am luat media dintre cele mai ieftine ouă și cele mai scumpe. De menționat că unele magazine cum ar fi Nr.1, Green Hills, Bonus sau Velmart comercializează ouă la bucată.

În continuare am ales maioneza Mecita Hozeaiki, de 800 de grame, mazărea conservată și castraveții de la Delicios. Ultimele două ingrediente le-am găsit aproape în fiecare magazin, cu excepția Linella și Fidesco. În cazul Linella am făcut o medie a prețului, iar în cazul Fidesco am plasat prețul castraveților de la brandul VIS.

Când am făcut cumpărăturile

Am pornit să cutreierăm magazinele pe data de 20 decembrie seara, iar cinci dintre magazine aveau, la acel moment, reduceri la unele dintre ingredientele de pe lista noastră. Astfel, în tabelul de mai jos puteți vedea ce am reușit să cumpărăm la preț redus. În alte magazine, cum ar fi IMC, unele ingrediente pot fi cumpărate mai ieftin dacă sunteți deținătorul unui card de reduceri al rețelei.

Într-un final, după calcule și comparații, avem tabloul final pe care-l puteți analiza mai jos:

Salata de boeuf, Olivier sau salata rusească se consideră deja una tradițională pentru sărbătorile în spațiul post-sovietic. Deși a apărut pe pământ rusesc, salata a fost creată în 1860 de către chef-ul și proprietarul restaurantului în stil parisian Hermitage din Moscova, Lucien Olivier. Olivier pregătea salată așezând ingredientele în straturi și punând sosul deasupra. Observând însă că majoritatea clienților amestecă ingredientele cu sosul, decide să adapteze modul în care servește preparatul, amestecând o cantitate mai mare de sos cu legumele și carnea, în loc să îl pună doar puțin deasupra.

Sursa: Agora.md 

 

 

Distribuie articolul: