Caii nu sunt doar animale de tracțiune, pentru prelucrarea pământului sau un ajutor gospodarilor de la sate. Aceștia pot fi considerați „medici” pentru unii pacienți, lucru dovedit științific și utilizat pe larg în multe țări ale lumii. Interacțiunea dintre oameni și cai a luat forma unei terapii – hipoterapie – și are drept scop tratarea a diverse boli, în special cele neurologice. Caii acționează pozitiv și asupra dispoziției. De acest tip de terapie au avut parte pacienții Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Oamenii au așteptat în fața clădirii, pentru a întâmpina caii îngrijiți și îmbrăcați colorat, scrie AGORA.md.

Evenimentul a fost deschis de Oxana Darii, hipoterapeută și antrenoare, cu o demonstrație practică de măiestrie a calului în mișcare. Antrenoarea susține că îmbunătățirea dispoziției și încărcarea cu energie pozitivă se datorează prezenței animalelor. „Caii noștri sunt disciplinați și tactici, de aceea ei nu pot pricinui nimănui vreun rău, chiar dacă sunt puțin speriați din cauza mulțimii. Noi ne-am propus să transmitem emoțiile prin intermediul lor”, spune instructoarea.

Medicii privesc hipoterapiile ca fiind necesare pentru a liniști psihicul și a oferi o zi plăcută pacienților. Aceștia își propun să continuie șirul de evenimente, iar pe viitor să promoveze terapii cu pisici, câini sau alte animale. „Aproape toate tipurile de patologie provin de la nervi, din cauza problemelor cotidiene și a stresului. Atunci când oamenii comunică cu animalele, apare o liniște spirituală și dispar emoțiile negative”, a menționat Doctorul endoscopist, Andrei Rudico.

Pacienții au avut ocazia să se informeze despre domeniul hipoterapiei, să mângâie caii și să-i hrănească cu mere sau alte bunătăți pregătite. Pacienta Tatiana Stolearenco din Anenii noi spune că aceste inițiative sunt bine-venite. „Emoțiile și fericirea nu ne-au căutat ce vârstă avem. Au zâmbit copii, dar și noi ne-am simțit bine. Din primul moment, când îi privești, îți dai seama ca ai parte de cea mai bună terapie”, spune femeia.

Nici personalul spitalului nu a fost limitat. Aceștia au avut posibilitatea, ca și alți doritori, să interacționeze cu animalele și să călărească caii sub supravegherea echipei de hipism. „Este un lucru plăcut în activitatea spitalului. Astfel de terapii sunt binevenite nu doar pacienților, ci tuturor persoanelor care se simt epuizate și au nevoie de o revigorare. Beneficiile sunt vizibile când privești în jurul tău și vezi copii, maturii, dar și medicii încântați”, crede Tatiana Moraru, asistentă superioară în secția de terapie intensivă generală.

 

Evenimentul a fost inițiat de Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” împreună cu Școala Republicană de Hipism și Pentatlon „Favorit”. Programele de terapie cu animale sunt folosite în unele clinici și spitale din afară, având ca scop ameliorarea simptomelor bolilor pacienților, îmbunătățirea dispoziției și a capacității de a face față mai bine problemelor cu care aceștia se confruntă. De exemplu, Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii utilizează terapiile, în cadrul unor programe de recuperare a veteranilor de război, menite să îi ajute să depășească simptomele stresului post-traumatic.

Fotograf: Cristina Tocan

Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară AGORA.md