Pe Denis Dimitriu îl cunoști din postura actorului pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco”, acolo unde este și director-adjunct, și se mai pune că pe lângă aceste două funcții, tot el este și profesor de „Arta actorului”. Am fost curioși să aflăm mai multe despre Denis și l-am provocat la un interviu de suflet în care să ne povestească despre pasiunea pentru actorie, despre inspirație și planuri. Ce ne-a ieșit, vezi mai jos.

Vezi spectacolele în care îl poți admira pe actor la Teatrului Național „Eugene Ionesco”. Biletele online le poți găsi aici.

Denis povestește că, oarecum, se cunoaște cu lumea teatrului încă din anii copilăriei, din băncile școlii.

„M-am cunoscut cu lumea teatrului datorită liceului în care am învățat. La acest liceu erau clase cu profil de dans, pictură, teatru… Iar eu desigur că am ales teatru, iar la întrebarea „de ce?”, sincer, nici până acum nu știu. Din clasa a 5-a am făcut cunoștință cu teatrul, ca… după un timp să și predau la acest liceu, iar profesorii de altă dată să-mi devină colegi. Apoi a urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în clasa profesorului Anatol Durbală, frumoșii ani de studenție… până acum ne întâlnim cu colegii și ne aducem aminte de acele clipe petrecute împreună”, povestește nostalgic Denis.

O cafea și o țigară – combinația perfectă pentru momentele lipsite de vlaga creatoare, lipsite de inspirație. Iar apoi, din nou, revine la ceea ce se pricepe mai bine – actoria.

„Când simt lipsă de inspirație respir adânc, beau o cafea, fumez o ţigară şi o iau de la capăt”, povestește Denis ca despre un ritual atât de cunoscut.

„Inspirația mea sunt copiii şi elevii mei, eu sunt şi profesor de arta actorului şi în momentele mai puţin inspirate, mă gândesc la cât de energici şi plini de viaţă sunt ei, cum privesc lumea şi cum sunt dornici de a învăţa ceva nou. Acum mă bucur că unii dintre ei sunt şi colegiii mei de scenă în spectacolul PASĂREA ALBASTRĂ la Teatrul Naţional Eugene Ionesco”, completează  Denis.

Poate nu e ușor să fii actor, dar responsabilitatea crește considerabil atunci când în instituția în care ești actor, mai deții și funcția de director adjunct. Așa stau lucrurile în cazul lui Denis Dimitriu.

Eu sunt sau pe scenă sau în birou, încerc să combin lucrurile aşa, ca într-un final să fie bine pentru toţi. Apoi, mie îmi plac provocările şi încerc de fiecare dată să învăţ ceva de la ele. Cel mai important este să fim o echipă, să lucrăm împreună, suntem o familie. Toţi suntem diferiţi, dar trebuie să ne stimăm reciproc şi să ne înţelegem”, povestește Denis.

Unul dintre cele mai mari avantaje atunci când deții mai multe funcții în aceeași instituție, în cazul lui Denis Dimitriu, este faptul că îi sunt cunoscute atât provocările în calitate de actor, cât și cele ale unui director adjunct.

Provocările care le întâlnesc în calitate de  actor, încerc să le rezolv în calitate de director adjunct. Sunt permanent alături de echipa mea, suntem o familie”, punctează Denis.

În cele din urmă, am dorit să aflăm câte ceva despre planurile teatrului Național Eugene Ionesco, setate pentru anul 2020, și… iată ce secrete ne-a dezvăluit Denis.

Am vrea ca în anul 2020 să aibă loc Festivalul  BITEI ( Festivalul internaţional Bienala Teatrului Eugene Ionesco), montări noi, spectacole cât mai diverse şi regizori invitaţi, iar actorii să aibă parte de workshop-uri şi să participăm la Festivaluri atât Naţionale cât şi Internaţionale. Vreau ca trupa noastră, echipa noastră să nu ducă lipsă de nimic şi să activeze mereu în condiţii bune”, spune Denis Dimitriu, actor și director adjunct al Teatrului Național Eugene Ionesco.

Vezi spectacolele în care îl poți admira pe actor la Teatrului Național „Eugene Ionesco”. Biletele online le poți găsi aici.

Sursa Foto: Facebook