Asumarea maternității nu vine neapărat „la pachet” cu stabilirea sarcinii sau nașterea copilului. Deseori, femeia trece prin sentimente și stări contradictorii, fapt care poate duce la decizii pripite și chiar greșite. Psihologa Aurelia Balan explică care ar fi motivele care determină o femeie să recurgă la avort sau la abandonul copilului.

Maternitatea reprezintă o perioadă unică în ciclul de viață al femeii, asociată cu oportunități multiple pentru dezvoltare, dar și cu provocări speciale, având implicații certe asupra viitorului. Femeia conștientizează că nu mai este un copil, mai mult chiar, urmează ea să dea naștere unei noi vieți și e timpul să facă alegeri importante în ceea ce privește atitudinile față de propria lor sănătate (a mamei și copilului nenăscut încă), să dezvolte cu mai multă precizie practicile de sănătate, dar și cele legate de perceperea rolului în societate.

Stilul de viaţă, care va determina starea de sănătate a mamei este un indicator foarte important care influenţează schimbările fizice, psihologice şi sociale intense, specifice perioadei de maternitate.

Deseori, reieșind din asta se formează atitudinile şi comportamentele cu impact benefic sau nociv asupra rolului ei ca mamă. Sănătatea sexuală și reproductivă, starea psihoemoțională favorabilă, climatul familial, prezența suportului din partea persoanelor apropiate, statutul social, cât și indicatorii de vârstă, sunt factori determinativi pentru o femeie gravidă. Anume aceste aspecte sunt cele care contribuie la asumarea maternității și a responsabilității nașterii și mai ales creșterii unui copil.

O femeie care s-a dezvoltat încă din copilărie într-o familie defectuoasă, unde părinții au fost prea austeri, sau din contră, nu au manifestat grijă, atenție și afecțiune, va crește acumulând frustrări, lipsită de încredere în sine și teama că nimic nu îi va reuși.

De aici, posibilitatea de a eșua ulterior ca mamă este foarte aproape. Depresia, frica, traumele din copilărie, lipsa asumării propriei vieți, dependența de anumite substanțe, neîncrederea în partenerul de viață, lipsa banilor, teama de „ce o să spună lumea” ori de reacția părinților, teama că nu se va putea realiza profesional, absența spiritualității, sunt cele mai frecvente cauze care pot determina o femeie să întrerupă o sarcină sau să abandoneze copilul nou născut.

Dacă o gravidă este cuprinsă de aceste stări se recomandă, neapărat, să apeleze dupa ajutor.

În R.Moldova există numeroase centre specializate, plasamente pentru mamele singure, organizații de suport și profesioniști care, cu siguranță, nu îi vor judeca starea, nu o vor critica și nici acuza, dar o pot ajuta pe tânăra femeie să ia cea mai bună și înțeleaptă decizie atât pentru ea, cât și pentru copilul ei.

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

Foto: Instagram, Pexels

Citește și: Sindromul „broaștei fierte” sau pericolele care ne ucid lent. Aurelia Balan: „Nu te obișnui cu răul, salvează-ți viața!”

Distribuie articolul: