În contextul în care în ultimul timp a sporit numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populaţiei din ţara noastră, specialiștii în sănătate vin cu o serie de recomandări în acest sens. Medicii precizează că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului, menționează AGORA.md.

Cu cât simptomele intoxicației apar mai rapid, cu atât starea bolnavului este mai gravă.

Specialiștii atenționează că în aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor pot apărea greață, vomă, diaree, transpiraţie excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

De asemenea, medicii spun că din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală, copiii prezintă un grup vulnerabil și sunt expuși unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci și îndeosebi a formelor grave şi a decesului, este important să fie evitate ciupercilele necunoscute și cele procurate din locuri neautorizate.

Nu se recomandă colectarea ciupercilor, chiar şi  a celor comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.

Copiii nu trebuie să fie implicați în procesul de colectare a ciupercilor, iar introducerea acestui tip de produse în aliementația celor mici trebuie să fie limitată.

În ultimul timp, a sporit numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populaţiei din ţara noastră. În luna octombrie, curent, au fost înregistrate 11 cazuri, cu afectarea a 15 persoane, inclusiv 1 copil (numărul intoxicațiilor cu ciuperci este relativ acelaşi faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut).

De la începutul anului 2019, au fost înregistrate 55 de cazuri, cu afectarea a 63 de persoane, inclusiv 7 copii și un deces, la o persoană matură. Cazurile au fost înregistrate în mun. Chişinău, raioanele Telenești, Șoldănești şi Strășeni.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: