Excelența Sa, Valeria Biagiotti, și-a început cariera diplomatică acum 20 ani.

Dincolo de covoare roșii, recepții pompoase și titluri, cariera de diplomat implică o sumedenie de sacrificii. Acestea devin mai grele atunci când ești femeie. Nu e deloc ușor să fii femeie ambasador. Excelența Sa Valeria Biagiotti, ambasadoare a Italiei în R. Moldova, a pierdut numărul caselor schimbate din cauza sau poate datorită carierei pe care a ales-o. Le-a spus de foarte multe ori „la revedere” prietenilor, dar cel mai important, mamei.

Despre farmecul și încercările prin care e nevoită să treacă o femeie diplomat veți afla mai multe la a treia ediție a celui mai motivant eveniment din țară: „Women’s Day in Chișinău”, organizat de Women Adventure. De această dată, întâlnirea cu unele dintre cele mai curajoase și ambițioase femei din lume, va avea loc pe 29 aprilie, la BERD’S DESIGN HOTEL.

Detalii despre eveniment vedeți aici: Women Adventure anunță a III-a ediție „Women’s Days”, în spirit italian. Printre speakeri este și Ambasadoarea Italiei la Chișinău

Până atunci, vă tachinăm cu două-trei declarații curioase legate de cariera Valeriei Biagiotti. Colegii de la Agora.md au tras cu ochiul după cortină. Vedeți cu ce regrete, bucurii și apetit italian pentru bucatele moldovenești au prins-o ei. 

„A trecut mult timp de când am început această carieră. A fost o posibilitate captivantă de a cunoaște țări și culturi noi. Sunt foarte fericită că am avut parte de asta. Diplomația îți oferă și posibilitatea de a schimba job-ul și funcțiile. Poți fi consilier, apoi poți ocupa o funcție care implică sarcini multilaterale. Am fost la ONU, New York, până a veni aici. Dar, desigur, pe de-altă parte este dificil, căci trebuie să te muți des dintr-o țară în alta, trebuie să părăsești casa, trebuie să îți părăsești prietenii. Așadar, există și aspecte negative. Uneori, nu este deloc ușor să iei o asemenea decizie, să părăsești țara. Am fost întotdeauna foarte atrasă de relații internaționale și eram decisă. Când am început liceul, am știut că vreau să urmez o profesie care mi-ar permite să călătoresc în jurul lumii.”

foto-_j0a0229

„La început, am crezut că vreau să lucrez pentru Uniunea Europeană, dar apoi am decis că prefer să lucrez în domeniul relațiilor bilaterale și am ales să urmez examenul diplomatic. În calitate de ambasador sunteți implicată în cultura altor țări, modul de gândire, modul de a trăi. Nu sunt de mult timp în Moldova, dar trebuie să spun că din momentul în care am ajuns aici, m-am simțit ca acasă. Sunt multe similitudini între culturile noastre și pot vedea influențe italiene în mâncare sau alte aspecte. Mă simt foarte confortabil și mă pregătesc să explorez mai mult țara pentru a cunoaște mai bine Republica Moldova. Limba noastră are aceeași origine. Am lecții de română. Cred că au fost 10 lecții până acum, deci cine știe, poate anul viitor vom face interviul în limba română. Ceea ce îmi lipsește cel mai mult cât sunt plecată din țară sunt prietenii, familia și mama mea. Apoi vin locurile. E mereu frumos să revin în Toscana, unde m-am născut. Câteodată mi-e dor de bucatele italiene, dar din fericire le găsesc și în alte locuri ale lumii. Îmi plac pizza și pastele. Eu explorez acum bucătăria moldovenească și mă bucur de bucatele simple, gustoase și naturale.”

Pentru mai multe detalii, accesează linkul: events.travelpoint.md sau pagina de Facebook a evenimentului.