A unit niște cuvinte în câteva propoziții simple și a reușit să răscolească cu ele o țară întreagă. Pentru că a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, dar și pentru că a rostit cu voce tare vorbele pe care mulți moldoveni le poartă doar în gând. Ion Bulgac este absolventul care a devenit cunoscut peste noapte după ce frânturi din discursul său de la careul școlar au făcut senzație în mediul virtual. Într-un interviu pentru Agora, tânărul a povestit de unde a găsit curajul pentru fapta sa, dar și ce critici a trebuit să înfrunte din partea celor care nu-i împărtășesc opinia.

„Eu sincer cred că problemele pe care le avem nu vor fi rezolvate de nimeni în locul nostru. Mințile mai luminate și oamenii care au idei tinere și proaspete dacă s-ar concentra împreună ar putea să facă o chestie la care nimeni să nu se aștepte și societatea să arate un exercițiu de democrație, să arate că și ei vor ca lucrurile să se schimbe”, spune tânărul.

La 19 ani neîmpliniți, Ion Bulgac este decis să facă o facultate acasă și își dorește să schimbe lumea începând cu propriul exemplu. Deși elanul tineresc îl înaripează, tânărul privește viitorul cu ochi pragmatici și știe că schimbările nu se vor întâmpla peste noapte.

„În discurs am vorbit despre faptul că noi n-am gustat din corupție și că nu știm cum se fură. Chestia care trebuie să fie schimbată este că, spre exemplu, noi ne luăm permisul și suntem opriți de Poliția de patrulare. Imediat îți apare în minte ideea că probabil ai putea să te înțelegi cu polițistul. Este o chestie care trebuie să fie eliminată complet din capetele noastre”, explică Ion Bulgac.

Popularitatea care i-a revenit, pe bună dreptate, în urma momentului de glorie de la careul școlar l-a luat pe nepregătite. Recunoaște, totuși, că a trăit momente intense atunci când a înțeles ce ecou au prins cuvintele sale:

„Chestia asta a venit foarte repede și foarte straniu. Era ultimul nostru 31 mai, am plecat cu prietenii să sărbătorim și eram cu gașca. A fost momentul în care eu am înțeles că lucrurile au evoluat mai mult decât m-am așteptat. Părinții au început să fie sunați și felicitați. Mă simțeam parcă era ziua mea de naștere”.

Printre laude și valul de admirație s-au strecurat, însă, și criticile. Tânărul spune că le-a acceptat și chiar a încercat să le înțeleagă.

„Cine ești tu ca să știi despre ce vorbești dacă n-ai trăit în diasporă? Alte comunități de oameni au început să dezbată ce înseamnă diaspora, apoi s-a ajuns la Balada Miorița și care-i soarta moldovenilor, că așa-i poporul nostru. Alții au legat politic această chestie și eu regret, pentru că n-am vrut să vorbim despre un partid sau altul”, povestește Ion Bulgac.

Un absolvent de la liceul „Ion Creangă” din capitală a adunat realitățile vieții într-un discurs emoționat dedicat celor care rămân să-și facă studiile în această instituție. Tânărul a vorbit despre corupție, despre hoție dar și despre faptul că cei mai mulți dintre actualii absolvenți se vor transforma în câteva luni în membri ai diasporei.

Distribuie articolul: