Care este primul lucru care vi se asociază cu sărbătoarea? La sigur te-ai gândit la un pocal revigorant de spumant. Efervescenţa explozivă şi acel sunet al bulelor jucăuşe fac din această băutură una și mai interesantă şi dorită. Dacă ai crezut că ştii totul despre această licoare, probabil te înșeli. Organizatorii celui mai rafinat eveniment – Sparkling Party – ţi-au  pregătit cele mai surprinzătoare lucruri despre vinurile spumante.

1.    Vinul spumant a apărut „din greşeală”
În sec.XVII Dom Perignon continua, cu succes, tradiţia familiei producând vin alb în regiunea Champagne, din Franţa. La un moment dat, verificînd starea vinului, a descoperit că dopul sticlei a sărit, din cauza schimbului de temperatură (de la joasă la ridicată) şi a trezirii  drojdiilor. În acest mod, s-a produs dioxidul de carbon în sticlă. Curiozitatea l-a făcut să guste din băutură. Se zice că atunci cînd a gustat, a exclamat „Veniţi, eu beau stele”!

2.    Trebuie să-i mulţumim doamnei  Clicquot
Această doamnă este responsabilă pentru popularizarea Şampaniei şi transformarea ei într-un produs de lux. Când a devenit văduvă în 1805 la vârsta de 27 ani, Madame Clicquot a preluat afacerea socrului său. În curând, Şampania Veuve Clicquot, precum şi Champagne prin extensie, s-au asociat cu excelenţă, exclusivitate şi un  lifestyle très chic.

3.    Varietăţile de spumante sunt numite în dependenţă de zona în care sunt produse.
Vinul spumant este un termen care desemnează  orice vin cu gaze, produse în mod natural. Dar, pentru a putea fi numit Şampanie, vinul trebuie să fie produs după metoda clasică franceză, pe când cel produs în alte regiuni ale Franţei se numeşte Crémant. Similar, în Nordul Spaniei se produce Cava, iar în Nord-Estul Italiei- Prosecco.

4.    Aţi numărat vreodată bulele dintr-o sticlă de vin spumant?

Nici nu e nevoie, pentru că Bill Lembeck deja a făcut-o. Într-o sticlă de 750 ml există aproximativ 49 milioane de bule. În fiecare secundă șampania are 30 de bule care se sparg

5.    Nu este doar pentru sărbători
Cine a zis că spumantele se beau doar la petreceri şi evenimente? Experţii în domeniu asigură că nu există reguli stricte atunci cînd e vorba de a savura un pic din jocul bulelor. Încercaţi un vin spumant Duminică dimineaţa, cu nişte gogoşi cu vanilie, cheesecake sau o salată de fructe cu frişcă!

6.    Controversa paharelor-mărimea contează!

Se pare că paharul flute nu mai reprezintă modul tradițional de a savura un spumant. Dacă doriţi să sorbiţi cu plăcere din această băutură, trebuie doar să turnaţi o cantitate mica într-un pahar Coupette, care are o „gură” mai mare. Bulele vor evada mai repede, aşa că veţi avea posibilitatea să simţiţi mai bine aroma şi gustul. Indiferent de paharul ales, aveţi grijă să îl ţineţi de picioruş, ca băutura să rămână rece.

7.    Vreţi să daţi o nouă viaţă perlajului? Doar adăugaţi zahăr!

În cazul în care aţi deschis o sticlă şi aţi lăsat-o, neterminată, pentru a doua zi, nu vă faceţi griji.  O cale de a readuce bulele este să adăugaţi un pic de zahăr în pahar, înainte de a turna spumantul. Şi priviţi cum se transformă din vin liniştit în unul perlant…

La Sparkling Party vă aşteaptă şi alte curiozităţi despre vinurile spumante care trebuie să le cunoaşteți. Nu ratați cea mai tare petrecere, organizată de Complexul turistic „Cricova”, unde veți descoperi poveşti fascinante despre lumea efervescentă a spumantelor!

P

Distribuie articolul: