Toamna și ale sale vânturi reci scot de la naftalină pulovarele groase, șosetele călduroase, pelerinile și cizmele de ploaie și fac atractivă imaginea unor ceaiuri aburinde și aromate, care încălzesc nu numai trupul, dar și spiritul. Cu citrice, miere, ghimbir sau plante medicinale, este bine să îl consumi cât mai des, fie pentru a te ține la distanță de răceli, ori, dacă ai căzut pradă acestora, pentru a-ți alina gâtul inflamat sau nasul congestionat.

Ceai fierbinte de merișoare

  • 3 l și jumătate de apă
  • O pungă de merișoare uscate (250 g) sau 300 g merișoare proaspete
  • 300 g zahăr (sau 200 g miere de albine)
  • Sucul de la două portocale
  • Sucul de la două lămâi
  • 12 cuișoare întregi
  • 2 batoane de scorțișoară

Apa și merișoarele se fierb la foc mic timp de 20 min. După ce au fiert merișoarele, se ia recipientul de pe aragaz, se adaugă restul ingredientelor, se amestecă până la dizolvarea zahărului sau a mierii și se mai lăsă încă 20 de minute acoperit.

Ceai condimentat fructat

  • 1.5 l apă
  • 6 plicuri de ceai (după preferință, de ex. Lipton)
  • O lingură cuișoare
  • Un baton scorțișoară
  • 200 ml suc de portocale
  • 60 ml suc de ananas
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 100 grame zahăr

Apa se pune într-o cratiță la fiert, împreună cu batonul de scorțișoară și cuișoarele. După ce a fiert, se adaugă pliculețele de ceai. Se lasă la infuzie 8 minute, după care se scot, alături de cuișoare și scorțișoară. Peste infuzia fierbinte se adaugă zahărul și sucul de portocale, de lămâie și de ananas și se amestecă până când se dizolvă tot zahărul.

  • Ceai cu ghimbir, miere și lămâie
    1 litru de apă
  • 150 grame zahăr brun
  • 40 grame ghimbir ras
  • 3 pliculețe de ceai (după preferință)
  • Sucul de la 2 lămâi
  • 3 linguri de miere

Apă, zahărul și rădăcina de ghimbir se pun la fiert într-o cratiță. Se lăsă să fiarbă la foc mic pentru 20 de minute. Se stinge focul și se adaugă pliculețele de ceai. Se lasă la infuzie între 3-5 minute, după care se scot. La final, se adaugă mierea și sucul de lămâie, se amestecă și se servește fierbinte. Este ideal pentru prevenirea instalării răcelii sau gripei sau pentru calmarea gâtului inflamat și dureros, ușurează digestia și înlătură senzația de greață. Poate fi băut de mai multe ori pe zi în perioadele în care simți nevoia de ceva cald.

Ceai calmant pentru gât

  • 1 litru de apă
  • 4 linguri frunze de salvie
  • 2 linguri rădăcină de lemn dulce sau coajă de ulm
  • O lingură de scorțișoară măcinată
  • O lingură ghimbir râs

Acest ceai este ideal pentru durerile de gât care vin la pachet cu virozele sâcâitoare de toamnă. Se pun la fiert apă și ghimbirul pentru 15 minute.

Se completează cu apă pe parcursul fierberii, pentru a nu scădea nivelul prea mult. Se ia de pe foc recipientul și se adaugă plantele medicinale, scorțișoară și ghimbirul și se lasă la infuzie 20-30 de minute. Adăugă miere, lămâie și un praf de piper Cayenne în momentul în care îl servești, pentru a calma gâtul inflamat și pentru a deschide sinusurile.

Ceai de mere și merișoare

  • 1.5 l apă fierbinte
  • 6 pliculețe de ceai (după preferință)
  • 1.5 litri suc de mere
  • 500 ml suc de merișoare
  • 100 g zahăr
  • 50 ml suc de lămâie
  • 1.2 linguriță de ienibahar (piper jamaican)

Pliculețele de ceai se lasă la infuzie timp de 7-10 minute, după care se scot și se adaugă restul ingredientelor. Se amestecă bine și se servește (ceaiul va fi călduț, întrucât sucul de mere, merișoare și lămâie se adaugă peste infuzia fierbinte).

Sursa: Kudica.ro

Vezi și: Învață să faci cea mai bună omletă, după rețeta lui Gordon Ramsay

Distribuie articolul: