Astăzi, 12 mai, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internaționala a Asistenților Medicali, cei care depun un efort enorm zilnic pentru protejarea sănătății oamenilor. Pandemia ne-a făcut să apreciem mai mult munca depusă de ei în fiecare zi și să îi estimăm la justa valoare. Totodată, în aceeași zi s-a născut Florence Nightingale considerată fondatoarea și cea care a pus bazele asistenței medicale. Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (International Nurses Day) a fost instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali și este aniversată la nivel mondial.

Maia Sandu președinta R. Moldova a venit astăzi cu un mesaj, pe pagina sa de Facebook, prin care felicită toți asistenții medicali.

„Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, le mulțumesc cu toată inima și îmi exprim imensa recunoștință pentru toate asistentele și toți asistenții medicali din țara noastră. Dumneavoastră faceți, zi de zi, o muncă enormă, datorită căreia este posibilă protejarea sănătății oamenilor și însănătoșirea pacienților.

Lecția pandemiei este una de recunoștință și solidaritate, o lecție pe care ne-au demonstrat-o în aceste vremuri, cu dedicație tăcută, asistentele și asistenții medicali. Vă mulțumim pentru că sunteți mereu alături de pacienți, de cei care au nevoie de ajutor. Vă dorim multă sănătate și împliniri profesionale!”, a scris Maia Sandu.
Astăzi Institutul de Medicină Urgentă a organizat și un flash-mob, dedicat tuturor asistenților medicali din țară. Au lansat în aer baloane albe și albastre, pe șosea au scris din flori „mai”, iar directorul Mihail Ciocanu a ținut un mesaj de felicitare:
„Voi sunteți cei care lucrați în primul rând pentru o cauză. Vă dedicați profesiei, făcând abstracție de la zilele de odihnă, familie sau viața personală și nu așteptați nimic în schimb. Vă doresc să împărtășiți o activitate fructuoasă, competențe și experiențe noi care să vă ajute sa faceți față provocărilor zilnice. Să aveți răbdare și perseverență în alinarea suferințelor pacienților și nu în ultimul rând, să fiți buni ori de cite ori este posibil”.
Iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat o conferința națională online, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, la eveniment au participat peste 400 de asistenți medicali din țară. Președintele Asociației de Nursing din Republica Moldova, Elena Stempovscaia, a prezentat raportul privind activitatea asistenților medicali în perioada pandemiei COVID-19, lecțiile învățate și perspectivele de dezvoltare a domeniului nursingului în Republica Moldova.

„Pandemia COVID-19 a venit cu multe provocări pentru sistemul medical, dar în același timp a subliniat potențialul enorm al asistenților medicali, care poate fi valorificat prin implicarea lor mai plenară în deciziile ce vizează sistemul de sănătate, prin sporirea numărului de asistenți medicali din țară, prin investiții în educație și crearea unor modele inovative noi și durabile de îngrijiri nursing accesibile pentru populație, și nu în ultimul rând prin motivarea financiară și îmbunătățirea condițiilor de activitate”, a menționat Elena Stempovscaia.

În Republica Moldova, personalul asistenţilor medicali constituie una din cele mai numeroase grupe profesionale în structura cadrelor medicale, care la finele anului 2011 a constituit cifra de 22855 de persoane, conform datelor Ministerului Sănătății.
Echipa EA.md le dorește tuturor asistenților medicali multă sănătate și le mulțumim pentru efortul și răbdarea de care dau dovadă!
Foto: Facebook/ Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale/ Istitutul de Medicină Urgentă