Concertul de muzică în aer liber, cu genericul „Păstraţi Iubirea. Protejaţi familia de violenţă” a avut loc în acest weekend în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului", din capitală. Evenimentul a marcat finalul campaniei de prevenire şi combatere a violenţei în familie şi a dat startul altei campanii şi anume: „Artă contra violenţei”. Aceasta a fost organizată de Asociaţia Promo-LEX, împreună cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Asociaţia împotriva Violenţei în Familie „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei al MAI, cu sprijinul Primăriei municipiului Chişinău, Direcţia Cultură. Campania şi Concertul fac parte din Proiectul „Promovarea respectării drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenţei în baza de gen” finanţat de Uniunea Europeană.

Concertul a avut drept scop prevenirea şi stoparea acestui fenomen şi îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor, în mod special, cât şi a întregii societăţi prin diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă.

Gazdele serii au fost Lucia Culev, şefa Direcţie Cultură a Municipiului Chişinău şi Tatiana Pașcovschi, jurnalist şi ofiţer de comunicare al asociaţiei Promo-LEX. Tatiana Pașcovschi a dat start concertului printr-un mesaj emoţionant adresat întregului public:

„V-am îndemnat pe parcursul ultimelor zile să păstraţi iubirea, invitându-vă la acest concert de muzică şi dans. Sper foarte mult că prin muzica din această seară şi prin istoriile pe care le vom povesti să ajungem la sufletele voastre, iar în final să conştientizăm că violenţă în familie nu este o problema a victimelor, nu este o problemă a familiei, ci a întregii societăţi.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară că în fiecare an peste un milion de persoane îşi pierd viaţa în urmă actelor de violenţă. Iar, conform datelor Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova, 7 din 10 femei din spaţiul rural şi 6 din 10 femei din mediul urban au suferit pe parcursul vieţii de cel puţin un tip de violenţă din partea partenerului. Circa 12% dintre femeile din R. Moldova au fost supuse tuturor formelor de violenţă – fizică, sexuală, psihologică, economică şi spirituală. În anul 2015, 36 de femei au fost ucise şi peste 80 36 de femei au fost grav rănite în urmă violenţei. În pofida cifrelor alarmante, fenomenul violenţei pare a fi tolerat în R. Moldova. Astfel, circa 41% dintre bărbaţi şi 19% dintre femei sunt de acord, total sau parţial, cu faptul că uneori femeile merită să fie bătute, iar circa o treime dintre bărbaţi şi a cincea parte dintre femei consideră că femeia trebuie să rabde violenţă pentru a-şi păstra familia.

Viceministrul de Interne, Oleg Babin, a afirmat:

„Din păcate, violenţa în familie este o realitate tristă pentru Republica Moldova, iar acest fapt ne motivează foarte mult să întreprindem măsuri concrete în vederea combaterii acestui flagel. Fie că vorbim de violenţa fizică, fie de alte tipuri de violenţă, toate acestea au un impact enorm asupra victimelor, în special asupra copiilor, care pot replica un asemenea comportament în viitor.”

În program a fost inclus un amalgam de stiluri muzicale, de la folclor, muzică clasică, până la pop-rock, arii celebre din opera marilor compozitori universali, precum şi din creaţia maeştrilor Eugen Doga, Constantin Rusnac, Anatol Chiriac. Astfel, un număr impresionant de artiştii s-au reunit pentru a transmite prin artă,  muzică, şi dans mesaje de susţinere a victimelor violenţei şi de promovare a toleranţei în societate. La eveniment au evoluat: Surorile Osoianu, Ansamblul „Plăieşii”, Orchestra simfonică condusă de dirijorul Dumitru Cârciumaru, Ansamblul municipal de dansuri populare „Mărţişor”, solistele Operei Naţionale: Mariana Bulicanu, Ghiulnara Răileanu, Tatiana Vârlan, precum şi Viorel Burlacu, Diana Brescan, Lavinia Rusu, elevi şi profesori de la Liceul „Ciprian Porumbescu” şi alţii.

Partenerii media au fost: Moldova1, Moldova2, Radio Moldova, NorocTV, Radio Noroc, EA.md şi Agora.md.

Autor: Nicoleta Balacci, stagiară