Furtună, ploi și distrugere – acestea sunt cuvintele care descriu situația din România. Furtunile extreme şi ploile care au căzut cu nemiluita au umflat râurile, iar apele au luat pe sus poduri în mai multe judeţe. Până ieri era drum. Acum, o apă învolburată desparte casele. Potrivit observator, viitura a măturat tot şi a dus la vale pietre, noroi şi multă mizerie. Râul Putna s-a umflat atât de tare, încât podul de la Vadu Roşca a fost înghiţit de ape. Puhoaiele au lovit fără milă şi au înghiţit construcţia.

La Măcin, tot în Vrancea, bucăţi de grindină, mari cât un ou de bibilică, au săgetat curţile oamenilor ca nişte rachete. Viţa de vie din această godpodărie a fost pusă la pământ.

În Constanţa, la Valul lui Traian, sunt imagini parcă desprinse din filme. În această poză, unui localnic apa îii trece de brâu. Apele, care se rostogolesc cu viteză ameţitoare, mătură tot în cale.

În Prahova, la Azuga, viitura a smuls un pod din apropierea pârtiei şi l-a purtat kilometri buni. Tuburile uriaşe s-au proptit într-un alt podeţ, pe care riscă acum să-l doboare. La Suceava, grindina a făcut covor de gheaţă. Iar în Oradea ploile extreme au distrus cea mai modernă secție de Urgențe din România, inaugurată în 2020. Tavanul are deja fisuri în multe locuri. Gurile de canalizare din oraş arată ca nişte fântâni arteziene, iar vântul loveşte cu puterea unui uragan.

În Cluj, vijeliile au distrus solariile. Pe străzi, apa curge râuri-râuri şi noroiul a invadat un cartier. Gardurile au cedat, iar maşinile plutesc ca pe un lac. În staţiunea Şuior din Maramureş, câţiva turişti au tras o spaimă zdravănă. Cinci adulţi şi un copil de doi ani au rămas ai nimănui, după ce telescaunele s-au blocat. Oamenii au coborât pe jos. La Târgu Lăpuş, vântul a făcut acrobaţii cu acoperişul unui bloc.

Norii au făcut spectacol pe cer în Zalău. Pâlcuri pufoase în toate nuanţele de gri şi-au croit drum de-a lungul oraşului. În Caraş, la Băile Herculane, localnicii s-a simţit ca-n Asia. A plouat mocăneşte ore în şir. Comuna Matca din Galaţi pare pur şi simplu scufundată. Drumul s-a transformat în râu. Până la trei dimineaţa, trei sferturi din ţară este colorată în coduri galbene şi portocalii de vreme extremă. Vijeliile şi ploile vor lovi fără milă.

Potrivit Digi24, apele revărsate au făcut ravagii și în Prahova, inclusiv în stațiunile turistice. Un pod a fost luat de apele revărsate ale râului Azuga și s-a izbit de un alt pod, care e acum în pericol să se dărâme. Apa s-a revărsat și pe canionul 7 Scări, din județul Brașov, care s-a umplut de bolovani, aluviuni și resturi de copaci rupți. Canionul și tiroliana erau închise când s-a produs viitura.

La Valu lui Traian, în județul Constanța, a plouat atât de mult, încât apa a intrat în curțile oamenilor. Ploaia a stricat ultima zi de weekend a turiștilor de pe litoral. Turiștii s-au trezit apoi prizonieri în aglomerația formată pe șoseaua dintre stațiuni. Pe DN39, între Tuzla și Lazu, mașinile au circulat mult timp în coloană.

A plouat torențial și în comuna Mihail Kogălniceanu. În județul Constanța, codul galben de vreme rea e valabil până luni la ora 10:00. Probleme sunt și în județul Tulcea. Pompierii au fost chemați să îndepărteze copacii doborâți de vânt pe șosele și să scoată apa din curțile oamenilor.

Distribuie articolul: