O dantură sănătoasă şi curată este idealul oricărui tratament stomatologic. Dar uneori, pacienţii nu sunt multumiţi doar cu atât şi recurg la tratamente de cosmetică dentară. Unul din aceste tratamente, poate chiar cel mai solicitat, este reprezentat de albirea dentară. Aceasta se poate realiza atât prin metode care nu necesită vizita la medicul dentist.

Alimentația 

Una din metodele foarte frecvent folosite de albire a dinţilor, care de altfel este şi la îndemâna oricui, este prin alimentaţie. Anumite alimente au proprietatea de albire a dinţilor într-o oarecare măsură, astfel, alimente de genul merelor, morcovilor au proprietăţi abrazive asupra dinţilor, curăţând uşor suprafaţa acestora, citricele lustruiesc dinţii, iar lactatele, prin conţinutul lor de proteine şi acid lactic, protejează împotriva cariilor.De altfel şi guma de mestecat, prin acţiunea mecanică a procesului de masticaţie poate avea efect de albire.

Evitarea alimentelor sau băuturilor care colorează dinţii

O altă metodă de a avea dinţii mai albi, tot la îndemâna oricui, este reprezentată de evitarea alimentelor sau băuturilor care colorează dinţii.
Ceaiul negru, cafeaua, vinul roşu, sunt doar câteva din cele mai importante băuturi cu acţiune de colorare accentuată a danturii. De asemenea eliminarea fumatului va conduce la păstrarea albului natural al dinţilor.

Periajul dinților

Periajul dinților cu paste de dinţi cu efect de albire reprezintă o altă variantă pentru a avea dinţii mai albi. Acestea ajuta la albirea dintilor pe toate suprafetele vizibile, creand un efect tridimensional de albire, fara a afecta smaltul. În prezent, există o multitudine de paste de dinţi cu efect de albire, având ca substanţă activă peroxidul, sub formă de particule fine. Rezultatele sunt vizibile într-un timp relativ scurt, iar costurile sunt reduse.
Tehnica de periaj este de asemenea importantă pentru îndepărtarea depozitelor de pe suprafaţa dentară.
Pentru o albire într-adevăr semnificativă, este însă nevoie de o vizită în cabinetul stomatologic. Aici, medicul stomatolog va analiza culoarea dinţilor şi va proceda la albirea acestora conform unei chei de culori, prevăzând oarecum rezultatul dorit.

SURSA