De câte ori ai început o dietă în ziua de luni, pentru ca miercuri să renunți la ea? De câte ori ai zis că nu mai revii la o relație toxică, care nu face decât să aducă venin în viața ta? De câte ori ți-ai promis că te culci la 23:00 și ai tot stat să privești seriale până după miezul nopții?

Dacă ai pretenții mari de la tine, de la viața ta și îți dorești să te afli într-o continuă evoluție, probabil că nu o singură dată ai vrut să-ți schimbi comportamentele care nu te ajută să devii cea mai bună versiune a ta, ci dimpotrivă.

Fiecare dintre noi are comportamente și obișnuite care nu fac decât să ne sape și să ne zădărnicească planurile. De ce nu ne putem schimba cu una, cu două?

Știai că cu cât este mai vechi și mai bine învățat un anumit traseu neuronal, cu atât mai grea este schimbarea? Practic, noi învățăm să reacționăm în același fel la anumiți triggeri, la anumite situații și/sau persoane. Nu e ca și cum poți șterge, peste noapte, cu un burete, toate aceste conexiuni neuronale și să devii alt om. Da, schimbarea necesită voință, prezență în acum și aici, și multă blândețe în relația cu sine.

Așadar, cum te schimbi pentru totdeauna?

  • Înlocuiește comportamentele care nu-ți plac. Ce-ar fi să te uiți la partea plină a paharului? Ce-ar fi să nu te mai plângi de tot ce faci rău și să vrei cu disperare să scapi de unele comportamente? Ci dimpotrivă, să adaugi lucruri bune în viața ta, să îți spui afirmații pozitive, să te accepți exact așa cum ești, cu bune și rele, cu unicitatea ta, cu ritmul tău de schimbare. Practic, nu te mai concentrezi pe ce e rău, ci alegi să aduci binele în viața ta. Să presupunem că vrei să-ți corectezi comportamentul alimentar, așadar, nu te mai gândi la ce scoți din dietă (vezi: fast-food, pizza, prăjituri, combinații alimentare greoaie etc.), ci stăruie pe ce aduci bun în alimentație (vezi: fructe și legume proaspete și/sau uscate, nuci și semințe crude, în cantități optime, combinații alimentare ușoare, care te fac să te simți bine etc.).
  • Cultivă-ți încrederea în sine. Da știu, încrederea nu e ceva ce se schimbă în doi timpi și trei mișcări, dacă o viață întreagă te-ai judecat în mintea ta, te-ai mustrat pentru anumite comportamente și ți-ai repetat la nesfârșit că tu nu ești bun/ă la unele lucruri, că tu nu poți, că tu nu vei reuși, atunci schimbarea este grea. Dar nu imposibilă. Începe să apreciezi lucrurile mici pe care le faci zilnic pentru tine și pentru alții. Ești atent/ă cu ceilalți, ai făcut un raport excelent la muncă, ai ajutat un om al străzii, ai reușit să îți îndeplinești cu brio toate sarcinile zilei? Ce-ar fi să-ți iei câteva clipe pentru conștientizarea lucrurilor bune îndeplinite? Acesta este un obicei minunat, care în timp îți va reclădi încrederea în sine!
  • Practică recunoștința. Și iarăși este vorba de optica prin care vedem lucrurile, întotdeauna putem alege cum reacționăm la evenimente, la fenomene și la vorbele celor din jur. Iar tu alege să fii recunoscător/oare pentru binele primit, și nu e necesar să fii recunoscător/oare doar când primești daruri mari de la viață, ci dimpotrivă, să te bucure fiecare zâmbet sincer, fiecare gest frumos primit în dar de la un prieten, fiecare vorbă de încurajare.
  • Ancorează-te în aici și acum. O altă metodă de a aduce schimbarea este să-ți repeți că ea se petrece acum și aici, nu avem decât momentul prezent și trebuie să ne agățăm de oportunitățile pe care ni le deschide prezentul, or, trecutul e deja trecut, iar viitorul incert. Încearcă să stăpânești bine de tot prezentului, să înțelegi ce simți acum și aici, și să poți faci lucrurile mai bine, exact acum și exact aici.
  • Dedică-ți ție în fiecare zi, timp. Ca orice comportament bun să se înrădăcineze în viața ta, trebuie să-i dedici timp. Amintește-ți cum ai ajuns să înveți fiecare lucru pe această planetă? Prin dedicare de timp, prin repetiție și prin deschidere. Ce se întâmpla dacă nu practicai zilnic la școală, or dacă nu încercat de un infinit de ori să mergi când abia te târai în copilărie? Așadar, unde îți concentrezi atenția, unde investești timp, în direcția aceea vei crește.
  • Renunță conștient la rănile din trecut și suferință. Nu te mai pune în rolul de victimă a trecutului, a vorbelor auzite și a nedreptăților care s-au făcut în legătură cu tine. Tu nu mai ești acolo, tu ești aici și acum, unde ai tot viitorul înainte. Lasă trecutul unde îi este numele și schimbarea va avea portițe prin care să-și poată face loc în viața ta.

Nu renunța la schimbare, fii încăpăținat/ă, puternic/ă și de neclintit, iar binele va veni mai rapid decât crezi. Îți urez multă baftă, ca să-ți poți construi cu propriile forțe viața la care visezi!

Distribuie articolul: