În timp ce poliția și procuratura menționează aproximativ 138 de mii de cetățeni care ar fi fost mituiți pentru voturi, președinta Maia Sandu, ajunsă în turul al doilea al alegerilor, afirmă că s-a urmărit cumpărarea a 300 de mii de voturi. Aceasta ar reprezenta între 10 și 20 la sută din totalul participanților la scrutin.

Recent, Maia Sandu a criticat justiția, acuzând-o că ignoră aceste ilegalității, scrie tv8.md.

 

„- Ținta lor de a cumpăra 300.000 de voturi, documentarea de către instituțiile statului, a 150.000 de oameni plătiți pentru vot arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre. Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și coruperea voturilor. – În contextul acestor fraude, de care ați vorbit, vreau să vă întreb la ce rezultat v-ați așteptat la acest referendum, de fapt? – Cred că puteți să faceți matematica în momentul în care instituțiile statului vor veni cu estimări mai exacte despre numărul de voturi mai exacte”, a zis candidata la funcția de președinte, Maia Sandu.

„Înțeleg că organele de resort vor prezenta amploarea fraudei electorale, și atunci eu mă aștept de la toți, dar toți concurenții electorali care se declară și sunt efectiv pentru democrație, să condamne acest efort de fraudă electorală”, a spus premierul Dorin Recean.

Am încercat să discutăm la acest subiect și cu Alexandr Stoianoglo, ajuns și el în turul doi al alegerilor prezidențiale. I-am lăsat un mesaj cu întrebările la care am vrut să aflăm răspuns purtătoarei sale de cuvânt, dar nu a urmat nimic în schimb. Apoi am mai făcut o încercare, telefonând-o.

De cealaltă parte, deși recunoaște amploarea fraudei electorale, ministra justiției consideră că s-au făcut schimbări în legislație, ce permit tragerea la răspundere a infractorilor.

„Urmarea multiplelor intervenții care au fost făcute în legislație, la moment, sunt suficiente instrumente legale sub aspect de investigare, autorizare, măsurile speciale, ce ține de sancționare contravențională imediată, care poate și este mult mai rapidă decât cauzele penale și, în acest sens, am să fac și un apel către reprezentanții organelor de drept, stimați colaboratori de poliție, stimați procurori și judecători, este extrem de important să fim cât mai vigilenți, cât mai eficienți, să reacționăm prompt la orice acțiuni care cumva atentează democrația, pentru că respectăm cu totul dreptul la preferințele politice ale fiecărui cetățean, dar este important ca aceste alegeri să se petreacă în mod liber și fără careva influențe, și mai ales în afara corupției.

Dacă vă amintiți, conform datelor oferite de către organele de drept, au fost aplicate mai multe, de altfel, în premieră, mai multe sancțiuni de până la 35- 40.000 lei amendă contravențională pentru cei care acceptă și respectiv corupt. Ceea ce ține de dosarele de corupere penală, adică dosarele de investigare, aceasta depind de procurori și judecători, ca în instanțele de judecată să se examineze cât mai rapid, profesionist și cu adoptarea de decizii. 

Acum, având în vedere că toate informațiile care au devenit cunoscute publicului, inclusiv prin intermediul jurnaliștilor și alte informații, organele de drept au posibilitatea de a aplica în continuare aceste sancțiuni contravenționale, fiindcă noi am modificat recent Codul contravențional în acest sens, și să aplice aceste amenzi destul de mari pentru a descuraja fenomenul corupției. Și este important ca să se investigheze cât mai repede și să se identifice cercul de subiecți responsabil în aceste acțiuni de corupție”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Și dacă ministra justiției consideră că lucrurile au început să se miște în justiție, joi, după publicarea schemei de fraudare a alegerilor de către Inspectoratul general al Poliției, Maia Sandu a publicat un video în care vorbește, în termeni duri, despre rezistența sistemului de justiție în raport cu investigarea fraudelor electorale.

„Fac apel către instituțiile statului să asigure integritatea procesului electoral, să facă publice probele despre fraudă, să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați de cumpărarea voturilor. Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol. Moldovenii merită să decidă viitorul țării fără furt”.

Întrebat despre numărul total al alegătorilor mituiți, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a declarat că depășește 130 de mii.

„La fel, doresc aici să facem o claritate între persoanele corupte și conturile deschise. Noi am publicat 130 de mii de conturi, dar beneficiarii sunt mult mai mulți, deoarece pe un cont au fost mai mulți beneficiari, dar întrebarea respectivă o să fie desfășurată de către Inspectoratul General de Poliție. Acum poliția lucrează foarte intens pentru a cita toate persoanele care sunt în listele noastre de investigații pentru a investiga acest caz. Ne bucurăm că cetățenii vin singuri și declară și conlucrează cu organele de poliție, astfel încât noi lărgim zilnic această listă de beneficiari a persoanelor care au fost corupte în timpul campaniei electorale”.

Ministrul a reamintit că cei care au luat bani, în contextul fraudelor electorale, pot scăpa de sancțiuni făcând denunțuri.

„Informăm despre mărimea amenzii, până la 37.500 lei pentru 500 sau chiar 1.000 de lei luată ca tentație de a vota pentru cineva. Informăm cetățenii, lucrăm operativ în teritoriu, identificăm persoanele care organizează nemijlocit la nivel regional și vom avea în continuare activități de percheziții și probabil și reținere.

Această fraudă este una foarte complexă și necesită multe investigații și noi trebuie să fim foarte atenți când și ce informații solicităm. Nu este doar de competența poliției. Noi am avut necesar autorizațiile de la instanțele de judecată sau de la Procuratură. Noi am obținut acestea, am dovedit necesitatea de a investiga mult mai adânc aceste infracțiuni. Am obținut în conlucrare cu alte entități ale statului și procesul continuă, nu ne-am oprit și vom veni cu detalii. Fiecare persoană trebuie să fie conștientă că dacă a admis o contravenție sau o infracțiune va fi pedepsită, sancționată în conformitate cu legislația Republicii Moldova”.

Vorbind despre probleme pe care le întâmpină în investigarea acestor cazuri, Adrian Efros a avut un mesaj și pentru jurnaliști.

„- Sunt lacune la nivel de comunicare, dar sunt depășite. Avem o comunicare foarte bună cu ministra justiției și chiar astăzi vom avea o ședință comună pentru a îmbunătăți acest sistem sau a fortifica efortul nostru comun. – O comunicare mai proastă între instituții aveți în vedere? Între Procuratură, Poliție? – Nu este obligatoriu între instituții. – Cu presa mai degrabă? – Presa o încurajăm întotdeauna să amplifice eforturile noastre, să amplifice mesajele noastre ca fiecare cetățean să cunoască și să fie informat despre pericole sau despre anturajul în care pot să nimerească în această campanie și în această situație deloc ușoară”.

Un rol important în investigarea acestor cauze penale îl are și Procuratura Anticorupție. De altfel, șefa procuraturii, Veronica Dragalin, a participat la prima conferință organizată în comun cu Inspectoratul General al Poliției, în care a relatat despre schema transferurilor bancare din Rusia către cetățenii moldoveni, în scopul fraudării alegerilor. Am insistat să obținem un punct de vedere și din partea ei, am telefonat-o de câteva ori, dar nu ne-a răspuns.

Potrivit Inspectoratul General al Poliției, doar în lunile septembrie și octombrie, organizatorii schemei au făcut transferuri bancare către cetățeni moldoveni, printr-o bancă din Rusia, în valoare de aproximativ 39 de milioane de dolari în adresa a circa 138 de mii de proprietari de conturi de la Promsvyazbank.

Distribuie articolul: