Parlamentul European cere instituțiilor blocului comunitar să acorde Ucrainei statutul de țară candidată UE. Prevederea se conține în rezoluția care a fost votată de 637 de membri din totalul celor 676, în sesiunea plenară de la Strasbourg, la data de 1 martie curent – scrie Agora.

„Parlamentul European invită instituțiile UE să acționeze pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor și, între timp, să continue să depună eforturi pentru integrarea Ucrainei în piața unică a UE, în conformitate cu Acordul de asociere”

Rezoluța a fost susținută de 637 de europarlamentari din totalul celor 676 participanți la vot.

În același document s-a cerut încetarea imediată a tuturor activităților militare în Ucraina, identificarea unei soluții pașnice a războiului bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a acesteia și a dreptului de a decide cu privire la viitoarele alianțe fără ingerințe externe, denunțarea recunoașterii unilaterale de către Federația Rusă a independenții zonelor ocupate de aceasta în regiunile Donețk și Lugansk.

În plus, eurodeputații au cerut abandonarea definitivă a conductei Nord Stream 2, au solicitat ca băncilor rusești să le fie interzis accesul la SWIFT, iar bărcilor rusești să le fie limitat accesul în porturile UE. Aceasta sunt doar unele dintre sancțiunile suplimentare înaintate de către Parlamentul European, după agresiunea militară a Federației Ruse în adresa Ucrainei.

Președintele Vladimir Zelenski, în discursul său de marți, 1 martie în Parlamentul European, a cerut Uniunii Europene să ofere Ucrainei tot sprijinul necesar și o perspectivă de aderare.

Înainte de discursul lui Zelenski, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că Parlamentul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei și va depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina primește statutul de membru candidat.

De asemenea, Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene au fost invitate de Parlamentul European să sprijine statele Parteneriatului estic, în special Republica Moldova, la asigurarea adăpostului temporar refugiaților din Ucraina și mărirea rezilienței în fața posibilelor atacuri rusești în domeniile apărării, securității cibernetice și comunicării strategice.

Parlamentul European nu are puterea de a lua nicio decizie în ceea ce privește statutul de candidat și procesul de aderare la UE, aceste decizii fiind în întregime de competența statelor membre UE, dar rezoluția demonstrează poziția comună a europarlamentarilor.

Distribuie articolul: