Orice meserie ai avea, te poți găsi în situația să vorbești în fața unei audiențe: colegi, clienți, studenți, ascultători, spectatori, iar exemplele pot continua, pentru că multe profesii implică diferite feluri de comunicare publică.

Ca să te descurci în asemenea situații, îți prezentăm în continuare câteva metode utile să te perfecționezi pentru vorbitul în public. Astfel o să-ți poți expune clar ideile, fără emoții negative, blocaje mentale și alte bariere comunicaționale.

Participă la cursuri de public speaking

Ca să te perfecționezi în public speaking este necesar să urmezi cursuri pentru vorbitul în public. Este binecunoscut faptul că oamenii care te ascultă sunt influențați de modul în care le expui ideile și părerile mai mult decât de conținutul mesajelor pe care le prezinți.

Dacă vorbești cu un ton potrivit, știi să frazezi, vorbele tale au ritm, volum și modulație, dacă ai dicție, vii cu o mimică expresivă și cu o atitudine adecvată, poți să cucerești orice auditoriu.

Exersează în grupuri de practică pentru public speaking

Participarea la cursuri de vorbit în public este necesară, dar de multe ori nu este și suficientă. Abilitățile pe care le deprinzi pe băncile școlii trebuie exersate în practică. De aceea se recomandă participarea la grupuri de public speaking, cercuri de dezbateri și cenacluri literare, practic în zonele de comunicare publică informală, unde să capeți experiență și încredere în talentul tău de orator.

Cunoaște-ți audiența și personalizează discursul public

Ca să fii convingător și să-ți expui clar ideile trebuie să-ți cunoști publicul. Nu este de ajuns să știi foarte bine ce ai de spus. Este necesar să știi cui urmează să te adresezi, ca să-ți construiești discursul în funcție de specificul audienței: ce preocupări au persoanele care urmează să te asculte, care sunt obiceiurile lor, din ce comunități profesionale și umane provin, care este nivelul lor de cunoștințe în domeniul tău de expertiză și ce așteptări au ei de la întâlnirea cu tine.

Urmărește feedback-ul publicului

În timp ce vorbești în public, urmărește în permanență reacția oamenilor care te ascultă. Discursul tău trebuie să fie viu, interactiv, să nu reprezinte doar o înșiruire de cuvinte citite de pe o foaie, de pe prompter sau de pe ecranul cu prezentări în Powerpoint.

Dacă observi că sunt plictisiți de anumite detalii, scurtează partea respectivă. Dacă dimpotrivă, sunt interesați de întâmplările pe care le povestești, vorbește-le liber, sincer, deschis, iar ei vor aprecia că reacționezi prompt la reacțiile lor.

Fii tu însuți, cu emoții, personalitate și stil

Vorbitul în public nu se referă doar la ce spui. Atunci când vine vorba despre public speaking la fel de importante sunt aspectele care se referă la cum vorbești și cui te adresezi.

Dar acestea nu reprezintă pe deplin arta vorbirii în public. Mai este ceva: cine vorbește. Ca să fii convingător, asumat, memorabil, trebuie să fii tu însuți, să personalizezi discursul și să-i dai ceva din stilul propriu.

Ia în considerare aceste recomandări și parcurge cu răbdare, pas cu pas, drumul către excelența în public speaking. 

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: