Cum înveți să trăiești emoțiile și să le accepți? Aceasta este întrebarea la care Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal (Y-PEER Moldova) își propune să afle răspunsul, utilizând un joc inovativ. Vorba este despre YouthPEER Game, destinat adolescenților și bazat pe subiecte de sănătate mintală și sănătate reproductivă. Iar la început de februarie, 20 de profesori, 29 de tineri din Moldova și 23 de tineri refugiați din Ucraina l-au jucat și au vorbit despre fericire, tristețe, dezgust, frică, surprindere și furie în cadrul unui atelier marca Y-PEER Moldova. Despre experiența jocului aflați în materialul ce urmează.

Așadar, timp de două zile, pe 10 și 11 februarie 2023, profesorii și tinerii au asimilat ce înseamnă un spațiu sigur de învățare și cum în acest spațiu se pot face activități adaptate nevoilor tinerilor. Iar una dintre aceste activități este jocul YouthPEER Game, gândit și produs de echipa Y-PEER Moldova. Conceptul se bazează pe motto-ul: Spune-mi și voi uita, Arată-mi și voi memora, Implică-mă și voi înțelege!

Scopul principal al jocului este ca tinerii sa treacă prin cercul emoțiilor, le acceptă și le împărtășească, să înțeleagă importanța consultării psihologului, să învețe despre schimbările din adolescență, precum și despre regulile de igienă personală, sănătate mintală și reproductivă. De asemenea, la finalul jocului de societate, tinerii discută despre problemele de sănătate ale semenilor din comunitate și propun soluții pentru rezolvarea acestora.

Altfel zis, tinerii cu vârsta între 14-18 ani sunt implicați în joc în 4 etape:
– în prima etapa învață noțiuni;
– în a doua etapa răspund la întrebări;
– în a treia etapa fac diferența între mit și adevăr;
– în etapa finală discuta situații problemă.
Potrivit Galinei Manole, dezvoltatoarea jocului YouthPEER Game, acesta a fost creat cu scopul ca tinerii să învețe despre sănătatea mintală și cea reproductivă printr-o metodă interactivă și creativă: „Prin joc tinerii pot recunoaște și înțelege emoțiile. Ei învăța despre schimbările prin care trec în adolescență și discută despre situații problemă, așa încât să fie pregătiți să ia decizii sănătoase pentru viața lor și să vadă sănătatea ca valoare.”

În aceeași ordine de idei, Anna Susarenco, președinta Rețelei Tinerilor Educatori de la Egal la Egal (Y-PEER Moldova) spune că metodele inovative de educație au fost mereu în vizorul organizației. Ba mai mult, încă de la începutul activității, Y-PEER Moldova, a venit cu metode non-formale de învățare și înțeles că acest proces trebuie să fie plăcut pentru tineri, altfel nu e actual.

„Am venit de-a lungul anilor cu metode diferite de educație, precum teatru social, dezbateri, campanii de informare, iar acum jocul YouthPEER Game. Vrem ca tinerii să învețe împreună cu noi, să se dezvolte și să-și realizeze potențialul. Suntem conștienți că pentru a le menține interesul viu este nevoie sa le oferim metode diferite, plăcute și utile pentru ei. Jocul dezvoltat de noi nu este altceva decât o oportunitate pentru tineri de a învăța și de a se dezvolta, dar și o oportunitate pentru noi, ca organizație, de a ne asigura că mai mulți tineri din țară au acces la informații veridice privind sănătatea mintală și sănătate sexuala si reproductivă. Iar faptul că tineri joacă cu atât de mult interes YouthPEER GAME, ne da aripi și idei noi de lucru”, subliniază Anna Susarenco.

În același sens, coordonatoarea proiectului „Fii informat, protejează-ți sănătatea”, povestește că necesitatea de a oferi un spațiu sigur pentru interacțiune și comunicare între semeni este și trebuie să fie o prioritate atât pentru instituțiile școlare cât și organizațiile de tineret.

„Tehnica de învățare prin joc, într-un format amical și degajat, într-un spațiu sigur contribuie la buna comunicare între tinerii localnici și tinerii refugiați din Ucraina, care sunt invitați să
participe la activitățile echipelor locale Y-PEER pentru a se cunoaște, a discuta și a găsi interese comune care i-ar împrieteni pe termen lung”, menționează Nadejda Costin, coordonatoarea proiectului.

Iar tinerii care au jucat YouthPEER Game spun că acesta este o metodă interesantă de a descoperi emoțiile pe care le trăiesc și de a vorbi despre sănătatea reproductivă.

„A fost o experiență tare faină și chiar dacă deja știam unele lucruri despre sănătate reproductivă, prin prisma jocului YouthPEER Game, am reușit să aflu și alte chestii importante. Jocul este o metodă interesantă de a descoperi emoțiile și de a vorbi despre educație sexuală împreună cu tineri de aceeași vârstă”, spune Veronica, din Bilhorod-Dnistrovski.

De aceeași părere este și Ilia, un tânăr de la Edineț care spune că i-a plăcut mult experiența jocului din varii motive: „Mi-a plăcut jocul, în primul rând pentru că există spirit de echipă și
pentru faptul că descoperim împreună lucruri legate de emoții și sănătate reproductivă. În al doilea rând, cred că acest joc ne va fi de folos în viitorul nostru”.

Despre experiența jocului s-a exprimat și profesoara Mariana Banari, care ne-a spus că primii care au practicat board game-ul YouthPEER au fost tinerii refugiați din centrul căminului Liceul Teoretic „Adrian Paunescu” din Căzănești.

„Inițial, tinerii erau rezervați, însă îndată ce au început să joace s-au relaxat. Citeam plăcerea și deschiderea în ochii lor. Ba mai mult, la sfârșitul jocului nu se dădeau duși, puneau multe întrebări și erau pozitivi. După mine, acest joc stabilește relații de prietenie și încredere atât între elev-elev, cât și profesor-elev, ceea ce presupune un factor important în procesul de educare dar și învățare. Încrederea vine odată cu descoperirea propriilor emoții și a propriului corp. Nu este de ajuns ca tinerii doar să cunoască, ei au nevoie să se expună și să înțeleagă că ceea ce li se întâmplă e ceva absolut normal și că mulți alți tineri se confrunta cu aceeași situație ca ei. Cred că acest joc, are un impact pozitiv asupra tinerilor, dat fiind faptul dânșii învață despre sănătatea mintală și reproductiva din prisma acestuia”, conchide Mariana Banari.
Menționăm că cele 20 de echipe implicate în proiect s-au întors în comunitățile lor, având cu ei două jocuri (unul în limba română și altul în limba rusă), împărtășind astfel din cunoștințele acumulate.

Scopul proiectului este instruirea, îndrumarea și implicarea a peste 1000 de tineri din țară, inclusiv tineri refugiați, în activități de educație de la egal la egal pentru a-și dezvolta capacitatea de a lua decizii responsabile cu privire la sănătatea și bunăstarea lor.

***
Misiunea Y-PEER Moldova este de a contribui la dezvoltarea tinerilor din Republica Moldova, prin intermediul activităților de informare, educare și comunicare, cu scopul de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață. Iar prin intermediul programelor non-formale de educație, Y-PEER Moldova își propune să sporească gradul de conștientizare și implicare civică a tinerilor și-i încurajează să devină lideri activi în comunitățile lor.

Proiectul „Fii informat, protejează-ți sănătatea” este implementat de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea International Rescue Committee (IRC) în perioada octombrie 2022 – iunie 2023.

Distribuie articolul: