Pe masa de Paște, vedetele sezonului sunt desigur friptura de miel, pasca, cozonacul, sarmalele și ouă vopsite.

Cu toate că unele soluții fac ouăle de Paște să arate extrem de frumos, cu o culoare lucioasă, puternică și intensă,  aceste substanțe nu sunt benefice pentru organismul nostru. Experții de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor, vin cu câteva recomandări pentru a alege coloranții potriviți.

Ce soluție nu trebuie să cumperi

„Pe lângă cei 11 coloranți alimentari, 3 conservanți alimentari, 2 corectori de aciditate, 2 agenți de îngroşare, 1 acidifiant, 1 agent de umezire şi 1 stabilizator, întâlniți în toate cele 17 tipuri de vopsea, se pare că 8 dintre acestea conțin un colorant roșu toxic: Azorubina sau E122. Acest colorant se folosește în industria textilă și poate produce astm sau reacţii adverse la persoanele care nu tolerează aspirina. Acest aditiv este interzis în SUA, Japonia, Suedia și Norvegia. Acum ați aflat de ce nu prea găsiți vopsea pentru ouă în străinătate”, declară experții de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor.

Experții de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor recomandă să vopsim ouă din categoria 0 sau 1, și să le evităm pe cele din categoria 2 și 3.

„Ouăle din categoria 0 sunt cele ecologice, iar cele din categoria 1 provin de la găini crescute în aer liber. Nu putem spune același lucru în cazul ouălor de categorie 2 și 3 ce provin de la găini crescute în hale, respectiv baterii. Așadar, nu vă lăsați înșelați de mesajele ce vă captează atenție pe cofrajele de ouă, ci urmăriți-le cifrele de categorie. Ouăle de la găinile crescute liber sau ecologic, au coaja mult mai groasă comparativ cu suratele lor vitregite de soartă, și atunci când le colorați vopseaua nu va trece prin aceasta și astfel să ajungă la conținut”, menționează experții de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor.

 

Distribuie articolul: