Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar el avertizează că eșecul acestor negocieri ar aduce la „Al Treilea Război Mondial”. 

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război. Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, cred că trebuie să profităm de această șansă. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri – în orice caz, pierdem oameni zilnic, oameni nevinovați”, a declarat Zelenski pentru CNN.

Foto: kanal D

„Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și putem demonstra demnitatea poporului nostru și a armatei noastre. Suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu va păstra viețile. Deci, cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este al treilea război mondial”,  a mai declarat Zelenski. 

Președintele a mai spus că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin. Zelenski s-a referit la cererile Rusiei,  inclusiv cu privire la recunoașterea  Crimeii ca parte a Rusiei și independența celor două republici din Donbas.

„Dacă am fi fost membri NATO, nu ar fi început un război. Aș dori să primesc garanții de securitate pentru țara mea, pentru poporul meu. Dacă membrii NATO sunt gata să ne vadă în Alianță, atunci să o facă imediat pentru că oamenii mor zilnic”, a mai spus Zelenski.

Sursa: CNN

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.