Vloggerul Ion Andronache, aspirant la preoție, devenit cunoscut pentru vlogul „Ortodoxia-pentru că așa trebuie”, a oferit un interviu pentru revista Odoraș. Tânărul este tată a trei copii și a povestit detalii despre relația sa cu cei mici și soția sa, aprigă luptătoare pentru egalitatea de gen. 

Ne-a atras atenția ceea ce a declarat despre fundamentul educației copiilor, prin urmare despre dragoste – un sentiment care nu are nicio legătură cu varga sau amenințările.

„Nu există un șablon pentru cum ar trebui să fie o educație creștină autentică a copiilor. Unii sfinți părinți, de exemplu, admit și chiar încurajează uneori pedeapsa corporală pentru anumite greșeli ale copiilor, alții spun că e bine să ameninți copilul cu varga sau cureaua și că copiii ar trebui să se teamă de părinți. Eu însă nu sunt de acord cu o astfel de educație. Consider că copiii nu trebuie crescuți în frică, teamă și presiune. Orice lucru, fapt, situație trebuie să aibă explicație. Doar prin explicații copilul va conștientiza ce e bine și ce e rău, iar atunci când conștientizezi înseamnă că știi a lua decizii corecte. Copiii trebuie susținuți și sprijiniți în orice. Această frică îi duce pe copii la înstrăinarea de părinți, la întunecarea sufletului, la împietrirea inimii și chiar la apariția depresiei.”

Ion Andronache a mai subliniat că „este foarte important ca copilul să crească într-un mediu psihologic liniștit, să fie respectat în toate aspectele vieții sale și să nu fie „încătușat” și limitat în alegeri, mișcare și setea de a explora lumea. Iar cel mai important lucru este comunicarea. Prin comunicare, răbdare și sprijin ajutăm și contribuim la modelarea comportamentului copilului. Interdicțiile apar în momentul în care anumite acțiuni ale celui mic ar putea avea consecințe nefaste asupra lui. Orice restricție însă trebuie explicată, la fel ca motivele care stau în spatele acesteia.

Vedeți interviul integral pe odoras.md ca să vedeți ce crede Ion despre „teologia babelor”, adică despre superstițiile și tradițiile inventate de oameni, care nu au nicio legătură cu Biblia sau biserica.

Distribuie articolul: