Cancerul reprezintă una dintre afecțiunile, pe cât de temute, pe atât de frecvente în ultimii ani. Un studiu recent susține că o vitamină poate reduce 40% riscul de cancer. Descoperirea poate schimba semnificativ modul în care se poartă lupta împotriva acestei boli care provoacă și decese.

Care este vitamina ce poate reduce riscul de cancer cu 40%

Specialiștii vin cu vești importante! Se pare că testele au demonstrat că suplimentarea cu colecalciferol, mai cunoscută sub denumirea de vitamina D3, are capacitatea de a scădea riscul apariției unei forme fatale de cancer.

Cum acționează vitamina D asupra celulelor canceroase

Dr. Paulete Chandler, autoarea studiului, susține că suplimentarea cu vitamina D3 poate reduce riscul de cancer fatal cu până la 40%. Administrarea acestui supliment alimentar poate să fie un pas important în lupta împotriva temutei boli și reduce semnificativ riscul unui deces. Studiile pe animale au arătat că vitamina D are capacitatea de a încetini progresia celulelor canceroase, însă datele clinice din testele pe oameni nu au oferit un răspuns cert.

Studiul “Vitamina D și Omega-3‘” a încercat să observe dacă un nivel seric ridicat de 25-hidroxivitamina D (nivelul de vitamina D din sânge) ar putea avea o influență importantă la reducerea riscului de cancere fatale. Specialiștii au descoperit astfel că un dozaj zilnic de 2.000 de unități de vitamina D3 ar putea reduce cu 17% riscul în cazul bolii.

Aceste constatări sugerează că vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta cancere avansate. Vitamina D este un supliment care este ușor disponibil, ieftin și care a fost folosit și studiat timp de decenii. Constatările noastre, în special reducerea puternică a riscului observată la persoanele cu greutate normală, oferă noi informații despre relația dintre vitamina D și cancerul avansat” , a declarat Dr. Paulette Chandler, primul autor al studiului.

Cercetarea a fost desfășurată pe parcursul a cinci ani

Studiul, denumit VITAL, a durat cinci ani și a beneficiat de sprijinul a 25.871 de adulți care nu aveau cancer la începutul studiului. Cercetarea și-a propus să descopere dacă este posibilă reducerea mortalității în urma diagnosticului de cancer, cu ajutorul unei combinații de suplimente Omega 3 și vitamina D.

În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în patru grupuri, dintre care unul a primit zilnic 2.000 UI de vitamina D plus 1 g de ulei de pește pe zi, altul a primit vitamina D plus placebo, un al treilea a avut Omega-3 plus placebo, iar cel de-al patrulea grup a primit doar placebo în loc de vitamina D cu ulei de pește. Cercetările au arătat că obezitatea joacă și ea un rol important.

Astfel, indicele de masă corporală (IMC) influențează rolul vitaminei D. Inflamația cauzată de obezitate reduce însă eficacitatea vitaminei D, modificând funcția receptorilor acesteia sau răspunsul său. De asemenea, s-a observat că pacienții diagnosticați cu cancer au un nivel scăzut de vitamina D, o deficiență ce poate ajunge chiar și la 72% în rândul bolnavilor.

Sursa: impact.ro

Distribuie articolul: