Cunoaștem care sunt beneficiile vitaminei C, la fel cum știm și de importanța vitaminei D în sănătatea organismului. Și, dacă stăm bine să ne gândim, acestea sunt cele mai recomandate vitamine. Un studiu realizat recent a dezvăluit, însă, importanța vitaminei K – vitamina care previne îmbătrânirea creierului.

Vitamina K nu este o vitamină des suplimentată în zilele noastre”, spune nutriționistul Lon Ben-Asher pentru Eat This, Not That!.

“Vitamina K1 este forma principală care poate fi suplimentată, spre deosebire de Vitamina K2. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor obțin suficient din alimentele pe care le consumă. Dacă vitamina K1 se obține în urma consumului de legume cu frunze verzi și închise la culoare (spanac, varza kale, broccoli și salate), vitamina K2 se găsește în carnea roșie, ouă și produse lactate fermentate.

Vitaminele care ajută creierul: îmbunătățesc starea de spirit și somnul

Acum că știi unde poți găsi această vitamină, s-ar putea să fii interesată să afli că într-un nou studiu – ce va fi prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Anatomie în timpul întâlnirii Experimental Biology (EB) 2022 – oamenii de știință au descoperit că vitamina K2 poate proteja creierul împotriva încetinirii funcției cognitive. În special, le poate veni În ajutor persoanelor care se confruntă cu demența și boala Alzheimer.

Vitamina K previne îmbătrânirea creierului

Remarcând “impactul promițător” pe care l-a avut vitamina K2 asupra creierului, Mohamed El-Sherbiny, PhD, de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită, care a fost și autorul principal al studiului, a subliniat că “vitamina K2 poate fi propusă ca o abordare promițătoare în vederea atenuării tulburărilor legate de vârstă și pentru a păstra funcțiile cognitive la persoanele în vârstă”.

Mai mult, medicul nutriționist a observat că vitamina K2 “joacă un rol important în sănătatea oaselor, ajută la susținerea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor cardiovasculare” și este, de asemenea, “esențială pentru sănătatea pielii”.

Ben-Asher avertizează: “Trebuie să avem grijă cui recomandăm suplimentele cu vitamina K, deoarece pot apărea reacții adverse în cazul persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui, antibiotice și antiacide”. În cele din urmă, “nu există o doză maximă cunoscută care să fie recomandată pentru eficacitate, precum și pentru un eventual pericol, având în vedere că este o vitamină solubilă în grăsimi și nu este ușor eliminată din organism, mai ales în cantități mari”. Tocmai de aceea, trebuie să consultați medicul și să stabiliți împreună, în urma analizelor, dacă ai nevoie de un supliment cu vitamina K.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: