Sursele de vitamina C sunt legumele și fructele proaspete printre care, banalul pătrunjel se pare că are cea mai mare concentrație de vitamina C, mai mult decât celebrele citrice.

Mai mult decât atât, vitamina C a fost obiect de studiu mulți ani și se știe că este implicată și în formarea vaselor de sânge, a cartilajului, a mușchilor și este vitală pentru procesul de vindecare. Ca antioxidant, vitamina C ar putea ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi chimici, substanțe implicate în producerea afecțiunilor cardiace, cancer și a altor boli.

Vitamina C are multe funcții importante în organism, inclusiv:

  • Sintetiza colagenului, o proteina importanta;
  • Vindecarea rănilor;
  • Repararea și întreținerea cartilajelor, oaselor și dinților.

Din punct de vedere istoric, vitamina C a fost folosită pentru a preveni sau trata scorbutul, o afecțiune cauzată de deficitul de vitamina C. Astăzi, vitamina C este considerată un “întăritor imunitar” și este adesea luată ca un remediu pentru răceală. Există unele dovezi că administrarea acestuia poate scurta durata și severitatea unei răceli.

Absorbția vitaminei C de către organism depinde de cantitățile consumate, deoarece intestinele au o capacitate limitată de a absorbi vitamina C. Se estimează că aproximativ 70–90% din vitamina C din dietă este absorbită de organism.

Studiile au arătat, totuși, că la adulții sănătoși, suplimentarea cu doze mari de vitamina C nu este dăunătoare, deoarece absorbția scade odată ce țesuturile corpului devin saturate cu vitamina C, orice cantitate în exces va fi excretată prin urină.

Câteva surse de vitamina C:

  • Ardei roșu – s-ar putea să fții surprins că portocalele nu sunt primele pe listă, dar ardeiul roșu este cea mai bună sursă de vitamina C cu 95 mg per porție;
  • Portocale – portocalele sunt încă unul dintre cele mai bune alimente cu vitamina C, cu o portocală de 70 mg per porție. Sucul de portocale este mai concentrat, deci are mai mult – 93 mg per porție;
  • Sucul de grapefruit – indiferent dacă iubești sau urăști gustul dulce-amărui, nu se poate nega că sucul de grepfrut conține multă vitamina C la 70 mg per porție. Grapefruiturile în sine au puțin mai puțin, cu 39 mg per porție;
  • Fructul de kiwi – 1 kiwi mediu conține 64 mg de vitamina C, care oferă o mulțime pentru nevoile dumneavoastră zilnice;
  • Broccoli – doar o mică porție de broccoli conține 51 mg de vitamina C;
  • Căpșuni – o porție de căpșuni are 49 mg de vitamina C;
  • Cartofi – unul dintre cele mai puțin probabile alimente bogate în vitamina C, există aproximativ 17 mg într-un cartof copt mediu;
  • Roșie – o roșie de mărime medie conține și 17 mg de vitamina C.

Beneficii Vitamina C

  • Vitamina C nu pare să prevină răceala. Cu toate acestea, nutrientul poate ajuta unii oameni să-și reducă simptomele.
  • Vitamina C aduce beneficii și sănătății pielii dumneavoastră: colagenul pe care vitamina C îl ajută să se formeze este o componentă majoră a țesuturilor dumneavoastră.
  • Nivelurile scăzute de colagen pot provoca dureri articulare, slăbirea mușchilor, osteoartrita sau probleme gastrointestinale din cauza subțierii mucoasei tractului digestiv.
  • Vitamina C ajută la repararea rănilor datorită rolului său important în sinteza colagenului. De asemenea, poate ajuta la creșterea fotoprotecției la lumina UV a pielii atunci când este combinată cu vitamina E (deși nu este un înlocuitor pentru protecție solară!).
  • Pentru că joacă un rol crucial în producerea proteinei structurale de colagen, vitamina C este un nutrient important pentru oasele tale.

Lipsa de vitamina C

Deficiența de vitamina C, care duce la o afecțiune numită scorbut, este rară în țările dezvoltate, dar poate apărea la cei cu diete proaste.

Semnele de deficiență pot apărea într-o lună de la un aport constant scăzut al acestei vitamine. Simptomele scorbutului includ oboseală, umflarea gingiilor și pierderea dinților.

Unii oameni pot avea nevoie de mai multă vitamina C decât alții. Datorită nivelurilor lor mai mari de stres oxidativ, fumătorii au nevoie de 35 de miligrame mai multă vitamina C pe zi decât nefumătorii.

Sursa: reginamaria.ro

Distribuie articolul: