Am cunoscut talentul Mariei Moscalu încă în toamna anului 2015, atunci când tânăra pictoriță lansa, în contextul Hramului Capitalei, o serie de accesorii și ținute vestimentare pictate cu motive urbane. Am simțit că inspirația sa e de neoprit. În primăvara lui 2017, Maria s-a lansat în fashion design (a doua mare slăbiciune a ei) cu o colecție ce vine să aducă elogiu motivelor din folclor și eleganței formelor feminine. A schimbat-o mult călătoria recentă în SUA. Odată, admirând vitrinele din Beverly Hills, îi venea să le spună vânzătorilor că e gata să creeze rochii exlusiviste ce ar depăși, ca și concept, hainele scumpe de brand. Am decis să o descoasem de secrete, iar ce ne-a mărturisit artista „soră cu pensula și foarfeca”, vedeți în interviul de mai jos.

15697569_1044162612362729_1134835415434224177_nDragă Maria, ce s-a schimbat în viața ta din toamna anului 2015?

Pentru mine acest interval de timp a trecut foarte repede și a avut urcușuri, coborâșuri, inspirație și stări depresive ce m-au format și m-au făcut puternică.

Eu nu am un profesor ce ar putea să mă ghideze și să-mi arate meșteșugul de a broda sau croșeta. Am luat-o tot de la zero ca să studiez arta vestimentară.

Nu am urmărit nici o tendință și nu am încercat să plagiez de la nimeni. Suntem prea bogați în folclor și suntem acea generație de fete ce mai au câte ceva din zestrea bunicilor ce ne permite să avem inspirație sau pur și simplu să urmărim florile de pe covor sau prosop ca să creăm ceva. Zestrea m-a făcut să fiu autodidactă și, cred eu, unică.

Iată una din creațile mele pictate după acele lucrări dedicate orașului Chișinău:

18422573_758018911046907_4108814514418678372_oÎți descoperim o pasiune nouă pentru creația vestimentară. Cum a venit acest impuls?

S-a născut odată cu pictura, doar că din insuficiență de timp nu reușeam să le fac pe ambele. La acel moment mă regăseam mai mult în pictură și foarte bine că a fost așa. Mă simt unică având ochi de pictor în fashion design.

Acum pensula și foarfeca sunt surorile mele. Trăim într-un timp în care ne educă televizorul și radioul, care ne implantează în mare parte un gust artistic de doi bani și din acest motiv am înțeles că îmi va fi greu să lupt prin pictură cu societatea, deoarece pentru oameni contează numele pictorului, petele aruncate aleatoriu pe pânză și dacă lucrarea e scumpă, atunci are și valoare artistică. Poate că nu sunt suficient de curajoasă, dar de pictat oricum nu mă las.

sxSă vorbim despre această primă colecție de haine, în care îmbini senzualitatea și elementele de folclor. Cât de lungi au fost chinurile facerii și ce mesaj ți-ai dori să lansezi, odată cu ea?

La început mă concentram să brodez o anumită suprafață de pânză cu trandafiri inspirați de pe un prosop moldovenesc. În momentul când brodam, în presă a apărut culoarea anului 2017 – Greenery, iar eu deja brodasem vreo 50 cm pe stofa mea de culoarea aleasă pentru anul 2017.

Am ghicit sau cei de la inistutul Pantone s-au inspirat de la mine? Trei luni practice nu am dormit și doar am brodat. Aș vrea ca femeile să poarte pe haine elemente naționale ce ne identifică ca popor și să nu fim o imitație proastă a Occidentului.

fgn

Lasă-mă să te întreb despre cum vezi tu că este profilul femeii care ar alege să poarte ținute din noua ta colecție. Ce ocazii li s-ar potrivi mai mult?

Seria de rochii create de mine a fost inspirată din muzica pe care o ascultam. Vioara maestrului Nicolae Botgros m-a făcut să creez rochia albă și cea verde. Mulți interpreți de estradă ce aleg să cânte muzică populară, stilizează costumul popular, respectiv mi-aș dori ca ei să apeleze și la mine. Când ascultam muzica ce este în vogă la radio, mi-a venit ideea să creez rochia cu pietricele roșii.

Delia, dacă la următorul concert de la Sala Palatului ai nevoi de vreo ținută extravagantă, nu uita să mă contactezi. Apropo, această rochie cantărește 2,5 kg și pietrele sunt mozaica ce meșterii o folosesc pentru a acoperi piscina sau alte elemente din interiorul locuinței, iar eu am decis să fac o rochie. Presupun că este unica de așa gen.

tr

Să ne oprim la modelul de ținută bridal – practic prima din portofoliul tău, creată pentru mirese. Ai accepta provocarea să continui cu lansarea altor variante?

Desigur! Chiar aș vrea. Moldova e țara nunților. Multe mirese își doresc elemente naționale la rochie iar silueta să fie una modernă.

cats

Spune-ne dacă ai o armă pentru gurile care vor afirma că piesele fac abuz de senzualitate.

Sunt mai mult niște ținute pentru imagine și promovare, decât pentru un Bal de Absolvire sau pentru nașa mare, la o nuntă. Rochia neagră este acea rochie despre care vorbea Coco Chanel: îmbinată cu elemente naționale inspirate iarăși de pe un prosop moldovenesc. Am decis să o fac transparentă ca să arăt frumusețea corpului feminin.

gfr

18516108_1171482706297385_1844207959_nFusta pictată este un vis neîmplinit de a ajunge la Paris și nu am vrut să încarc modelul cu alte pieste vestimentare.

Știm că ai avut o escapadă în SUA. Vorbește-ne despre ce ai făcut acolo și cum te-a schimbat această experiență.

Am fost cu unul din programele Work and Travel. La sfârșitul verii, mi-am propus să fac o excursie în vestul SUA, de care am profitat din plin.

Renumita stradă Rodeo Drive din Beverly Hills, Los Angeles unde s-a filmat pelicula „Pretty Woman” m-a făcut să înțeleg că îmi place lumea fashion-ului și îmi venea să intru într-unul din magazinele de brand ca să le zic că aș putea crea rochii exclusiviste!

18518794_1172343836211272_139399082_n

Fiecare femeie are idealuri de la care se inspiră. Cine poate fi asociat, pentru tine, cu etalonul feminin?

Îmi place femeia clasică în costum, rochie elegantă și purtând o pereche de pantofi cu toc modest. Bunicile noastre au purtat rochii și nu s-au plâns că le este incomod și ar fi mai bine într-o pereche de blugi.

Ar avea bijuterii puține, dar alese cu rafinament: perle, aur, diamante.

18447526_760454797469985_5151340238809361313_n

18422276_758823870966411_2439406318675450165_oCe proiecte urmărești?

Îmi doresc să realizez creații cât mai originale, să am forțe ca să lucrez și să-mi realizez visurile.

Planifici să îți lansezi o marcă de haine, ori inima te duce mai mult înspre pictură?

Sper să le pot realiza pe ambele. Important e să muncesc, căci dacă ai timpul și o bucată de noroc, se aranjează toate.

Îți mulțumim, Maria, pentru acest interviu. Inspirație, timp și mult noroc să ai!

Vă mulțumesc și eu pentru acest interviu. Cititoare cât mai active, proiecte frumose și o vară de vis!

Foto: Maria Moscalu Arts, arhiva personală