Viorica Vulpe este profesoară de istorie și educație civică, însă, fiind o fire foarte dinamică, a schimbat de-a lungul anilor mai multe profesii. A fost inginer la serviciul antigrindină, a activat în cadrul Consiliului Raional Sângerei și a reușit să fondeze un muzeu în satul natal, Pepeni. Vocația de pedagog și-a spus mereu cuvântul și eroina noastră a căutat schimbarea tot în școală. De ceva ani Viorica Vulpe aduce inovația la lecțiile sale grație tehnologiilor informaționale, dotările fiind posibile grație mai multor proiecte inițiate de ea în liceul din localitate.

M-aș descrie ca vioaie, vorbăreață, energică, ambițioasă, comunicabilă, deschisă spre tot ce este nou și, în special, frumos.

Primul proiect a fost scris și depus în 2012, alături de alți părinți și profesori din liceu și a adus primele elemente TIC performante la lecțiile elevilor. Împreună cu colegii mei de la diverse catedre, care au contribuit și ei, am reușit să echipăm o sală de clasă multimedia cu 20 de tablete pentru elevi, un calculator pentru profesor și o tablă interactivă. Copiii sunt entuziasmați, chiar le place mult. Al doilea deja a venit mai ușor.

Viorica Vulpe

Ultimul proiect a fost legat de tabla interactivă, care a fost elaborat în conlucrare cu directorul liceului.Tabla multimedia a fost instalată în cabinetul de istorie, acolo unde îmi țin lecțiile. O folosesc la fiecare oră, fie ca tablă interactivă, fie ca ecran pentru proiector. 

Dacă profesorul nu ar veni cu ceva nou, frumos, plăcut și interesant copilului nu îi va fi interesant procesul instructiv-educativ și mai greu se va implica în activități. Pot spune cu mândrie că am clase care vin cu plăcere la ambele discipline. Mă străduiesc nu doar să îi instruiesc pe elevi, ci și să-i educ prin diverse exemple, situații dificile, problematizare în special, dar îmi mai permit și să fiu mai aproape de sufletul lor, ca om.

Viorica Vulpe

În fiecare zi învăț ceva de la copii. În primul rând, învăț să fiu un pic mai loială și înțelegătoare. Pe parcursul anilor mi-am dezvoltat o capacitate foarte mare de muncă și am învățat să fiu foarte organizată. Cred că acestea sunt două dintre cele mai aplicate „șmecherii”, de care eu țin cont permanent și asta mă salvează.

 

„La om totul trebuie să fie frumos”, spunea Cehov. Mă străduiesc să fiu frumoasă în fiecare zi, în primul rând pentru sine, pentru un confort personal, apoi și pentru cei care mă înconjoară, comunică sau conlucrează cu mine.

Viorica vulpe

P