Citim știri despre eroi care escaladează clădiri sau fac alte acte de curaj, iar pentru asta îi venerăm. În Republica Moldova, cei care merită venerați cu adevărat sunt agricultorii - cei pentru care doar Cel de Sus dictează dacă le merge într-un an sau ba. Un Curajos este și Viorel Gavriluță, producător de căpșune din Căușeni. Într-un interviu acordat revistei noastre, Viorel ne-a povestit cât de greu i-a fost la început, atunci când nu găsea surse de finanțare și nimeni nu vroia să spună, nici măcar pe bani, cum se cresc corect căpșunele. Aflați ce planuri are și cum vede el viitorul acestor pomușoare ale Moldovei.

Viorel Gavriluță e căpșunar cu acte în regulă de cinci ani și declară că iubește căpșunele mai mult decât orice fruct sau legumă. De asta probabil nu se desparte de ele decât iarna, pe 2-3 luni, dar și atunci schițează planuri cum să dezvolte afacerea și să crească producția.

platatie capsuni

„Am moștenit de la părinți această îndeletnicire, iar pe parcursul anilor, dintr-un hobby și câteva rânduri crescute lângă casă, am reușit să fac o afacere – o afacere cu nume și cu aproape 80 de ari de plantație la moment. Îmi place să le cresc, sunt gustoase și mie îmi plac mult – după acest principiu am grijă de ele și le împart oamenilor cu drag”, ne mărturisește producătorul din satul Copanca, raionul Căușeni.

Producătorul a început de la plantarea căpșunilor în câmp deschis, ca apoi să înțeleagă că trebuie să ia măsuri mai sigure de protecție a fructelor și, acum doi ani, a construit sere pe încă 20 de ari. Spune că acestea îi protejează mult mai bine cultura de înghețuri, iar zăpada din această primăvară i-a demonstrat încă o dată că alegerea făcută nu a fost zadarnică.
vio capsune in zapada
„Am pe teren deschis cam 50 de ari, iar zăpada de la sfârșitul lui aprilie, din această primăvară a cauzat pierderi de circa 30% din producție – erau primele flori care trebuia să ne asigure și prima roadă. Așa e, fiecare an se lasă cu experimente și cu pierderi desigur, însă pe an ce trece minimizăm riscurile și căutăm, în special peste hotare, experiențe care să ne facă și mai buni. Nu am studii în pomicultură sau grădinărit, am învățat totul de la zero, am studiat literatura de specialitate și am descotorosit tot internetul la temă”, spune Viorel.
Planul lui cel mare este să treacă o bună parte din producție pe sistem hidroponic, în sere. A văzut asta în mai multe țări pe care le-a vizitat în cadrul schimburilor de experiență organizate de Asociația Obștească „Pomușoarele Moldovei”, al cărui membru este.
plantatia de capsune
„Suntem membri „Pomușoarele Moldovei” și, în scurt timp, am reușit să acumulez multă experiență și informație utilă. Am vizitat Belgia, Olanda, România și Ucraina, făcând un schimb de experiență foarte eficient cu producători de pomușoare de acolo. Seminarele periodice sunt foarte utile, iar recent am fost chiar eu acel care le-a transmis experiența acumulată mai multor producători începători din țara noastră”, ne mai povestește căpșunarul.
 Brandul VioBerry, la care familia lucrează deja de cinci ani, a fost botezat abia anul acesta și a beneficiat de un brand book profesionist, realizat ca la carte. Viorel ne povestește că, deși tot anul sunt prinși cu îngrijirea și înmulțirea căpșunilor, doar o lună și jumătate pe an strâng roadă și o vând. Atunci ei dorm doar 3-4 ore pe noapte.
capusne
„Creștem doar o cultură, deci toată grija și atenția este în căpșuni. Doar iarna nu muncim, în rest, sezonul începe în martie și ține până în noiembrie, chiar dacă avem fructe doar 40-45 de zile. Noi facem și răsadul pentru extinderea plantației – asta tot singuri practic am învățat să facem – deci important este să dorești acest lucru, să îți placă, să vrei să muncești”, declară producătorul de la Căușeni.
Pentru că mama lui Viorel a lucrat mai mulți ani peste hotare, ei au reușit să obțină finanțare din cadrul programului „Pare 1+1”, însă au recurs și la surse de creditare pentru tineri, pe un termen de 35 de ani. Tânărul spune că doar pentru un ar e nevoie de mulți bani, însă totuși e încrezător – vrea în scurt timp să dubleze suprafața de producție și să ajungă la 1 hectar și jumătate.
platatia
viorel gavriluta„E greu, pentru că sunt multe detalii de care să ținem cont: răsadul, terenul, sistemul de irigare, strângerea roadei, păstrarea ei și realizarea, apoi îngrijirea iarăși a plantației…, însă nu cedăm. Bucuria cea mare este atunci când culegi roada și vezi că o căpșună are 30-40 și chiar 70 de grame. Știi și poți recomanda cu încredere părinților să o dea copiilor, pentru că este produsă la noi, e mai gustoasă, avem sol fertil și ea capătă calități gustative superbe, naturale, bio. Apropo, noi nu folosim îngrășăminte chimice – doar biologice”, recunoaște Viorel Gavriluță.
Producătorul este fericit că acum pomușoarele crescute în Moldova pot fi cumpărate la orice magazin. El lucrează cu două rețele de la noi și, practic, nu reușește să IMG_6678satisfacă cererea. Are însă loc de creștere și dezvoltare, iar aici nu doar extinderea de suprafață se ia în calcul. Viorel spune că devine indispensabil un sistem frigorific pentru pre-răcirea căpșunelor și transportarea lor în mașină frigorifică spre punctele de realizare.
„Era greu la început și cu forțele de muncă. Nu găseai oameni nici dacă le plăteai. Cu timpul, lumea, chiar și din satele din vecinătate, a înțeles că suntem angajatori buni, lucrăm cot la cot cu ei și ne odihnim la fel. Avem acum circa 10 oameni, angajați sezonieri, iar odată cu creșterea plantației, desigur vom crește și numărul muncitorilor”, mai spune creatorul brandului VioBerry pentru EA.md.
Foto: Arhivă personală