Franța, Italia, Spania, Mexic și Venezuela sunt câteva dintre statele care reglementează la nivel legislativ violența obstetrică și ginecologică. „Fenomenul este o încălcare a drepturilor femeilor la sănătate, prin încălcarea drepturilor la conștientizare, la consimțământ, la tratament egal, la nediscriminare, la informare, la integritate, la autonomie reproductivă în timpul unui act medical în condițiile unei instituții medicale”, se arătă într-un studiu al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) .

Venezuela

În 2007, a modificat legea privind drepturile femeii și egalitatea de gen, incluzând prevederi cu referire la respectarea drepturilor femeilor în timpul sarcinii, al nașterii și al îngrijirii post-partum.

Argentina

În 2009, a aprobat o lege privind drepturile femeii în timpul nașterii, care definește violența obstetrică și prevede pedepse pentru aceasta.

Brazilia

În 2015, a adoptat o lege care garantează drepturile femeii în timpul nașterii, precum și prevenirea și combaterea violenței obstetrice.

Aceste țări au fost primele care au recunoscut legal violența obstetrică și ginecologică ca infracțiune și formă de violență bazată pe gen.

Mexic

În unele state din Mexic, cum ar fi Nuevo León și Guerrero, există legi care interzic violența obstetrică.

În Uniunea Europeană, unele țări au aprobat politici privind prevenirea și combaterea fenomenului violenței obstetrice și ginecologice, iar altele sunt în proces de dezbatere sau examinare a acestora.

Italia

În 2017, a aprobat o lege are stabilește reguli și modalități specifice de prevenire și combatere a violenței obstetrice și ginecologice.

Conform acestora, femeile au dreptul să fie informate despre starea lor de sănătate și să fie consultate în ceea ce privește toate procedurile medicale și intervențiile care urmează să fie efectuate.

În cazul în care femeile sunt victime ale violenței obstetrice și ginecologice, acestea pot solicita asistență medicală și psihologică în spital și pot depune o plângere oficială împotriva personalului medical care a comis actele de violență.

În plus, femeile ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.

În 2018, Italia a adoptat un Cod al Practicii Obstetricale, care include prevederi specifice pentru a preveni violența obstetrică.

Spania

Spania adoptat o lege care definește violența obstetrică în cadrul legii sale privind violența sexistă.

Această lege cuprinde: sterilizarea forțată, sarcina forțată, prevenirea avortului în cazurile legal stabilite și prevenirea accesării metodelor contraceptive, precum și a practicilor ginecologice și obstetrice care nu respectă deciziile, organismul, sănătatea și procesele emoționale ale femeilor.

În 2018, guvernul spaniol a adoptat un plan național de acțiune pentru a preveni și a combate violența împotriva femeilor în perioada sarcinii, a nașterii și a îngrijirii post-partum.

Franța

În Franța, prevederi care reglementează violența obstetrică și ginecologică au fost introduse în Codul de Sănătate.

Conform legii, violența obstetrică și ginecologică se referă la orice formă de violență fizică sau verbală, la presiune sau tratament umilitor ori disprețuitor aplicat femeilor în timpul actului medical sau al nașterii – presiune pentru a accepta intervenții medicale sau tratamente fără consimțământul femeii, lipsa de informare și consultare adecvată a femeii și respingerea solicitărilor sale legate de îngrijire și tratament.

Potrivit legii, autoritățile medicale și profesionale trebuie să ia în considerare drepturile și nevoile femeilor și să evite orice violare a integrității lor fizice și morale.

De asemenea, legea stipulează că femeile trebuie să fie informate cu privire la toate intervențiile medicale, tratamentele și procedurile care urmează să fie efectuate, precum și la potențialele consecințe sau riscuri.

În cazul unor acte de violență obstetrică și ginecologică, femeile au dreptul să depună o plângere oficială la autoritățile medicale și la instituțiile judiciare competente.

În plus, femeile afectate ar putea solicita acordarea unor despăgubiri financiare pentru orice daune suferite ca urmare a violenței obstetrice și ginecologice.

În 2018, Franța a lansat un plan național de acțiuni pentru a îmbunătăți experiența pacientelor în timpul nașterii, care include prevenirea violenței obstetrice și îmbunătățirea informațiilor și a îngrijirii oferite.

Suedia

Suedia a introdus în legislație prevederi care protejează femeile împotriva violenței obstetrice și ginecologice. Conform legii, medicii și asistenții medicali trebuie să acorde o atenție deosebită standardelor etice și profesionale, încălcarea acestora ducând la sancțiuni și chiar la pierderea licenței medicale în cazul repetării.

Totodată, au fost dezvoltate „standarde de calitate în îngrijirea obstetrică” care includ prevederi pentru prevenirea și combaterea violenței obstetrice.

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

 

Distribuie articolul: