Născută în 1960, Gia şi-a început cariera în modeling la numai 14 ani. 12 ani mai târziu era deja moartă, însă cariera ei fulminantă a permis apariţia unei generaţii întregi de topmodele precum Cindy Crawford, care-i semăna leit.

Carangi a dat naştere look-ului „heroin chic”, care a avut mare succes în anii ’90 şi a propulsat-o pe Kate Moss la statutul de top model. Pe lângă consumul de droguri, au existat, în scurta şi dramatica viaţă a Giei, numeroşi alţi demoni, care i-au grăbit sfârşitul, notează okmagazine.ro.

Cariera fulminantă a lui Carangi a început în adolescenţă, când a făcut reclamă hainelor expuse în magazinul Gimbels. „A apărut, într-o bună zi, o fetiţă – cred că n-avea mai mult de 14 ani – care era, pur şi simplu, minunată. Întârzia tot timpul şi avea scuze de fiecare dată, dar am folosit-o cât am putut de mult”, a declarat fotograful Michael Ahearn.

În acea vreme, blondele cu ochi albaştri dominau industria modeling-ului, însă Gia s-a impus prin trăsăturile ei întunecate şi a dat naştere unui nou look în fashion. Până să împlinească 18 ani, Carangi era deja imaginea unor branduri precum Versace şi câştiga peste 100.000 de dolari pe an (ceea ce înseamnă cam 350.000 de dolari în prezent). Cu alte cuvinte, avea întreaga lume la picioare şi un viitor cât se poate de promiţător. Dar asta doar aparent, deoarece cariera şi viaţa topmodelului s-au încheiat amândouă înainte de vreme.

Problemele cu care s-a confruntat Carangi încă din primii ani de viaţă?

Tatăl Giei era violent cu mama ei şi, din cauza neînţelegerilor crunte dintre părinţi, acesta a decis, într-un final, să-şi părăsească familia. Gia avea 11 ani atunci. Ca singura fată din familie, ea s-a străduit întreaga ei adolescenţă să-i facă pe plac insensibilului ei tată. Inutil însă.

„Muncea tot timpul şi, atunci când era acasă, le dădea atenţie numai fraţilor mei. Încercam să-i atrag atenţia, dar el mă respingea făcând mişto de mine, râzând de mine. Şi făcea asta în faţa fraţilor mei. Aveam impresia că ei erau mai buni decât mine doar pentru simplul fapt că erau băieţi”, a scris Gia în jurnalul ei denumit Thing of Beauty şi publicat mai târziu.

Nici cu mama nu s-a înţeles prea bine. În adolescenţă, Carangi şi-a dat seama că era atrasă de fete, iar acest lucru n-a prea fost acceptat de mama ei, care a şi trimis-o pe fiica ei la psiholog. Acesta nu numai că nu i-a criticat înclinaţiile sexuale şi n-a încercat să o „vindece”, dar chiar a ajutat-o să fie mai încrezătoare în sexualitatea ei, într-o perioadă în care era mult mai complicat să fii gay.

A fost violată de mai multe ori

Dar nu numai lesbianismul ei i-a cauzat probleme, ci şi abuzurile sexuale suportate de-a lungul carierei ei în fashion. „A fost violată de mai multe ori. Şi aceasta era explicaţia faptului că o vedeam tot timpul furioasă!”, a mărturisit Rob Fay, unul dintre foştii ei prieteni.

Nu-i de mirare că apelase la droguri pentru a mai uita de suferinţa simţită din plin. De fapt, Gia era deja dependentă de droguri când a primit una dintre cele mai proaste veşti posibile – mentorul ei, Wilhelmina Cooper, a murit în 1980. Ea fusese aşa-zisa ei mamă surogat, cea care o luase pe Gia sub aripa ei protectivă în 1987, când a angajat-o în agenţia ei de modeling şi i-a plasat cariera pe un drum ascendent.

„Îmi doresc foarte mult să trăiesc! Dar mă simt atât de tristă! Aş fi vrut ca Wilhelmina să nu fi murit!… Aş vrea să ştiu ce am de făcut acum… Mă rog ca lucrurile să se aşeze în viaţa mea”, a scris Gia în jurnalul ei la acea vreme.

Pierderea a împins-o pe Carangi spre o şi mai mare disperare. Consumul ei de droguri i-a declanşat sfârşitul prematur. Şi ceea ce e şi mai trist e faptul că Gia a murit departe de luminile şi sclipiciul lumii cu care de-abia ajunsese să se obişnuiască.

În ultimele momente din viaţa ei, primul top model din lume era singur şi incapabil să renunţe la droguri. Cariera i s-a încheiase nu numai pentru că devenise foarte dificil să se lucreze cu ea, dar şi pentru că avea numeroase vânătăi pe braţe din cauza injecţiilor făcute, iar fotografii şi makeup artiştii se săturaseră să tot încerce să i le acopere.

„Făcuse mulţi bani, după care a dispărut din prima linie. S-a afundat complet în droguri. A încercat să se lase de ele, s-a internat de câteva ori în clinici de reabilitare, dar nimic n-a funcţionat. Până şi familia ei a încercat să o ajute, dar n-a reuşit. În 1985 era deja falimentară, se droga întruna şi avea SIDA. A murit ca o vagaboandă, fără un acoperiş deasupra capului, în noiembrie 1986”, a declarat biograful ei, Stephen Fried.

Angelina Jolie a interpretat-o în filmul biografic Gia

Dacă, înainte de-a se stinge, Carangi nu mai avea deloc succes profesional, look-ul promovat de ea era la mare căutare în fashion. Iar acest lucru i-a permis lui Cindy Crawford să devină următorul top model de mare succes. Denumită „Baby Gia” datorită asemănărilor fizice izbitoare, Cindy şi-a început cariera în modeling în acelaşi an în care Gia murise. De fapt, Crawford a apărut, pentru prima dată, pe coperta Vogue chiar în fatidicul an 1986.

„Toată lumea o iubea atunci pe Gia!”, a recunoscut, la un moment dat, Cindy pentru Vanity Fair. „Şi tocmai acesta a fost motivul pentru care am intrat eu în modelling şi am reuşit să am o carieră de succes ca model”, a precizat unul dintre cele mai mari modele din istorie, care-i datorează Giei Carangi succesul ei răsunător.

Distribuie articolul: