Prima condiție de a avea o masă delicioasă este combinarea reușită dintre vin și mâncare. Cum o facem? De ce ținem cont? În funcție de care parametri realizăm combinarea? Încercăm să îți răspundem pe scurt la aceste întrebări în articolul ce urmează.

Vinurile, din punct de vedere al complexității, se împart în vinuri corpolente, de corpolență medie sau slab corpolente. Corpolența vinurilor se referă, mai excat, la densitatea, textura, vâscozitatea acestora. De regulă, vinurile corpolente au un conținut mai ridicat de alcool, iar în funcție de acest criteriu, putem combina vinurile și mâncărurile astfel:

  • Vinurile slab corpolente se asociază perfect cu carnea albă, peștele, salatele, aperitivele și salatele. De regulă, din această categorie fac parte vinurile albe sau rose, proaspete și acide;
  • Vinurile de corpolență medie pot include atât vinuri albe, cât și vinuri roșii, și pot fi combinate cu preparatele din carne slabă, pastele, pizza, mâncărurile cu sosuri mai grele, peștele mai gras;
  • Vinurile foarte corpolente de cele mai multe ori sunt vinuri roșii, și este absolut greșit să fie asociate cu mâncarea foarte condimentată sau acidă. Se combină perfect cu carnea roșie, pastele cu sosuri mai grase.

Ca și brânzeturile, carnea reprezintă un produs din care se poate găti foarte variat și astfel încât să se potrivească oricărui tip de vin. Iată care ar fi asocierile corecte dintre vin și carne:

  • Vinurile roșii fac un tandem bun cu carnea de porc, vită, miel, curcan dar și vânat;
  • Vinurile albe sau rose se potrivesc mâncărurilor din carne de pui și pește. Peștele poate fi practic de orice specie, de la peștele de apă dulce la peștele de mare, inclusiv peștele afumat sau saramura.

Cum procedăm , însă, când avem pe masă și alte bucate, mai variate, sau bucate tradiționale? Avem aici câteva exemple de asociere.

De exemplu, tocănița se asociază cu vinurile roșii, seci. Tot cu vinurile roșii se combină gulașul, iahnia de fasole, sarmalele, pizza, pastele cu sos roșu, lasagna, pieptul de rață, curcanul afumat, mâncărurile ce conțin prosciutto, vânatul, brânzeturile tari, unele deserturi ce conțin ciocolată etc.

Vinurile albe, fresh și cele rose seci sau demiseci se combină de minune cu mâncărurile din varză  cu afumătură, pilaful, ciulamaua, pastele cu sos alb, fructele de mare, brânzeturile fine și cremoase, sushi și aproape orice desert.

Vinurile spumante se potrivesc aperitivelor ușoare, preparatelor din ou, caviarului, fructelor de mare și a deserturilor fine.

Pentru a avea la îndemână un mini- ghid de asociere a vinurilor cu mâncarea, notează următoarele reguli generale:

  1. Gusturile opuse, gen acru – dulce, sărat – dulce se complimentează reciproc și sunt foarte reușite în tandem;
  2. Mâncărurile mai grele merg în tandem cu vinurile roșii, cele ușoare – cu vinuri albe;
  3. Dacă mâncarea a fost gătită cu vin, la masă vei servi același tip de vin;
  4. Deserturile, în mare parte, se combină cu vinuri albe.

Sperăm că ți-a fost utilă această scurtă prezentare de servire a vinurilor cu specialitățile gastronomice și nu uita, un vin bun și o mâncare bună se savurează cel mai bine având cultura consumului bine pusă la punct.

 

Distribuie articolul: