Vinul rose este considerat a fi o completare între vinul roșu și cel alb. Însă, cu toate astea, vinul rose are propria lui personalitate. Rose este preferatul multor iubitori de vinuri pentru culoarea deosebită, prospețimea și aroma sa. Dar ce mai cunoaștem despre acest tip de vin?

Culoarea vinului rose poate devia de la roz foarte pal la nuanțe mai intense, în dependență de secretele tehnologiei pe care le utiliează producătorul. Totuși, la nivel internațional, este apreciată culoarea roz- pal a vinului.

Tehnologia fabricării vinului rose constă în faptul că cojile bobițelor strugurilor roșii se lasă la fermentat doar pentru o scurtă perioadă de timp, în comparație cu durata lungă de fermentare a vinurilor roșii. Aproape orice soi de struguri roșii poate fi folosit la fabricarea vinului rose- de la Cabernet Sauvignon la Syrah, deși există producători care optează în mod deosebit pentru anumite soiuri de struguri când produc licoarea parfumată.

Pe scurt, procesul creării vinului rose începe cu recoltarea strugurilor și presarea ulterioară a acestora, după care mustul obținut se lasă în contact cu cojile de struguri pentru o anumită perioadă de timp, cât are nevoie pentru pigmentare.

Perioada în care cojile sunt lăsate în contact cu mustul poate devia de la 2 ore pentru a obține nuanță deschisă până la 20 ore pentru nuanțe mai aprinse. După ce a avut loc pigmentarea, cojile se înlătură și vinul se lasă la fermentat.

Unii producători utilizează tehnologia macerării în producerea rose-ului. Metoda este simplă și foarte populară – strugurii roșii sunt lăsați la macerat în suc propriu pentru o anumită perioadă de timp, după care urmează toate etapele producerii vinului.

O metodă deosebită de obținere a vinului rose este metoda sângerării, foarte populară în SUA. În primele ore din procesul de producție, strugurii sunt lăsați să „sângereze”, după care lichidul este depozitat în vase aparte și din el se va produce vinul rose. Această metodă permite nu doar crearea unui rose de calitate, dar mai și intensifică gustul și aroma vinurilor roșii.

O altă metodă de producere a rose-ului este metoda amestecului. Metoda amestecului nu reprezintă nimic altceva decât amestecarea propriu – zisă a unei cantități de vin roșu (aproximativ 5%), într-un vas mare ce conține vin alb. (Posibil că nu știai, dar Stalin anume așa iubea să servească vinul la masă- în cupa de vin alb adăuga vin roșu). Deși pare simplă, această metodă nu este prea populară în rândurile producătorilor de vin. Excepție fac doar producătorii de spumante, mai ales din regiunea Champagne.

Ce gust are vinul rose? Per general, noțiunea de gust este foarte abstractă. Este destul de individual cum percepe gustul și aroma vinului fiecare om în parte. Gustul vinului rose diferă. De la nuanțe fructate de căpșuni, pomușoare, citrice, pepene galben la gusturi specific gen rubarbă, trandafir sau… țelină, ca în cazul vinului rose italian „ Rosato Agliancio”.

Aromele vinului rose sunt la fel foarte complexe. Un rose poate avea aroma fructată sau florală, de miere sau vanilie. Cert este faptul că, în mare parte, vinurile rose sunt vinuri foarte aromate, fresh, ce se potrivesc mai mult sezonului cald al anului.

Vinurile rose cele mai populare sunt create din soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot. Se servesc la temperatura de 10- 12 grade, din pahare în formă de lalea cu capacitatea de 250- 350 ml. Paharul se va ține corect, de picioruș, spre a evita încălzirea lichidului. O veste bună pentru cei ce țin cură de slăbit- 100 ml de vin rose are doar 70- 80 kcal, ceea ce îl face să fie vinul cu cel mai mic aport caloric.

Un rose bun se servește în tandem cu carne slabă, brânzeturi fine, nuci, miere fructe proaspete sau uscate. Consumat cu moderație, va fi o încântare la o masă de sărbătoare sau la o cină romantică în doi.

Distribuie articolul: