Vinerea Mare este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și, respectiv, ultima zi de vineri din Postul Mare. Lucruri curioase despre această zi.

Această zi este una din cele trei zile de sărbătoare creștină, numite Triduum Sacrum: Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. 

Mai este cunoscută și ca Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor și este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

VINEREA MARE este a cincea zi din Săptămâna Patimilor

În această zi, Mântuitorul a fost biciuit, scuipat și răstignit pe cruce alături de doi tâlhari. Având în vedere că azi comemorăm moartea lui Iisus, această zi este una aliturgică, adică în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

Potrivit antena3.ro, este o zi de post negru, urmată de Denia Prohodului Domnului, în care se cântă Prohodul și se înconjoară biserica de trei ori.

În Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa de Vineri Mare, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.

În Vinerea Patimilor nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.

Totodată, se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.

De asemenea, nu este bine să te tunzi sau să speli haine astăzi. Potrivit libertatea.ro, cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. O datină străveche din Vinerea Mare este cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli.

O veche superstiție spune că dacă plouă în această zi, va fi un an mănos.

Sursa foto: Facebook.com/DrumulCruciiMoldova