Anunțul a fost făcut printr-un mesaj video postat pe platformele de socializare, la trei zile după decesul lui Navalnîi în închisoare.

Luni, Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, a declarat că va continua activitatea soțului ei.

„Ar fi trebuit să existe o altă persoană în locul meu, dar această persoană a fost ucisă de Vladimir Putin”, a spus Navalnaia, referindu-se la soțul ei, care a murit vineri în închisoare. „Nu am dreptul să renunț. Voi continua munca lui Aleksei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră și vă îndemn să fiți alături de mine”, a continuat ea, transmite libertatea.ro.

În urmă cu trei zile, Vladimir Putin l-a ucis pe soțul meu. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Putin mi-a luat cel mai prețios lucru pe care îl aveam. Putin mi-a luat cea mai apropiată și cea mai iubită persoană”, a spus ea.

„Putin nu l-a ucis doar pe omul Aleksei Navalnîi, el a vrut să ne ucidă speranța, libertatea, viitorul”, a spus Navalnaia, adăugând: „Astăzi vreau să fiu alături de voi pentru că știu că pierderea voastră nu e mai mică decât a mea”.

„Vă cer, de asemenea, să împărtășiți furia și ura pentru cei care au îndrăznit să ne ucidă viitorul. Vă vorbesc în cuvintele lui Aleksei, în care cred cu adevărat. Nu este nicio rușine să faci puțin. Există rușine în a nu face nimic. În a le permite să te sperie”, a spus ea. „Ceea ce avem nevoie este o Rusie liberă, pașnică și fericită. Minunata Rusie a viitorului la care soțul meu a visat atât de mult. De asta avem nevoie. Aceasta este țara în care vreau să trăiesc și în care copiii noștri să crească. Aceasta este țara pe care vreau să o construiesc împreună cu voi”, a continuat ea.

„Nu mi-e frică. Să nu vă fie frică“, a mai spus Navalnaia.

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali opozanți interni ai președintelui Vladimir Putin, a murit vineri într-o colonie penală din Arctica, unde era închis pentru acuzații de „fraudă” și „extremism”, considerate în general drept o răzbunare pentru activitățile sale politice. UE va oferi o platformă Iuliei Navalnaia pentru a-l critica pe președintele rus Vladimir Putin și pentru a galvaniza opoziția față de regimul său, relatează Politico. Văduva opozantului rus se va adresa luni miniștrilor de externe din cele 27 de state membre UE.

De la moartea soțului ei, Navalnaia a fost implicată activ, pe care mulți lideri occidentali o consideră orchestrată de regimul lui Vladimir Putin, o acuzație pe care Rusia o respinge. Vineri, la câteva ore după comunicatul oficial al rușilor, a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la München.

„Vreau ca Putin, prietenii săi și guvernul să știe că vor fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei și soțului meu.” „Dacă acesta este adevărul, aş vrea ca Putin, întrega sa echipă, întregul său anturaj, întregul său guvern şi prietenii săi să ştie că vor fi pedepsiţi pentru ceea ce au făcut ţării noastre, familiei mele şi soţului meu”, a spus ea, la Munchen.

Distribuie articolul: