Candidata independentă la Președinție, Natalia Morari, a făcut o retrospectivă a campaniei electorale înainte de a intra în ultima săptămână de „luptă” pentru funcția de șef al statului. Ea a vorbit despre experiența de a fi pe cealaltă parte a baricadei, simțind pe propria piele presiunile campaniei, nu ca jurnalist, ci ca și candidat.

Potrivit Nataliei Morari, această campanie este marcată de „ilegalități, presiuni din partea guvernării, prezența SIS la poarta casei, presa subordonată PAS și utilizarea resurselor administrative în favoarea Maiei Sandu.” Morari a adăugat: „Maia, eram la per tu, îți transmit că nu vei reuși să câștigi din primul tur, iar instinctul îmi spune că vei pierde aceste alegeri. O eventuală victorie va fi una obținută prin falsificări.”

Natalia Morari a prezentat o ediție inedită a emisiunii sale, oferind o privire din culisele campaniei sale electorale. Jurnalista a povestit în detaliu experiența sa ca și candidat la prezidențiale, relatând despre urmărirea de către SIS, refuzurile din partea băncilor, controalele efectuate de CNA, presiunile exercitate de poliție și atacurile din partea presei subordonate PAS.

„Eu 15 ani am monitorizat toate alegerile din Republica Moldova. Eu 15 ani, fără nicio excepție, vorbeam despre încălcările pe timpul lui Voronin. Pe urmă despre încălcările pe timpul alianțelor, pe urmă despre încălcările pe timpul lui Plahotniuc, pe urmă despre încălcările pe timpul lui Dodon. Și iată că am ajuns să vorbesc despre încălcările pe timpul Maiei Sandu. Eu am cu ce compara. Și o spun cu toată responsabilitatea, dar toată. Alegeri mai nelibere eu nu țin minte. Poate pentru că eu pentru prima dată sunt în interiorul sistemului și o simt pe propria mea piele”, a declarat Natalia Morari.

Morari a povestit despre cum băncile i-au refuzat, rând pe rând, solicitarea de a deschide un cont, apoi au verificat fiecare donație făcută pentru ea, în unele cazuri chiar fiind respinse unele persoane, cum SIS era prezent la poarta casei sale zilnic și la întrevederile electorale sau cum oamenii care au ales să facă parte din echipa sa au fost presați, intimidați și interogați de polițiști.

„Oamenii simpli erau întrebați de polițiști locali, sectoriști: dar de ce brusc pentru Morari colectați semnăturile? Erau întrebați despre faptul dacă îi plătim sau nu-i plătim bani. Unii erau speriați.

8 zile noi luptam să deschidem cont bancar. De ce? Pentru că, pe rând, 4 bănci comerciale au refuzat să-mi deschidă cont bancar. Fără nicio explicație, decizia băncii.

Toate tipografiile din Republica Moldova în acest an au fost speriate, și nu e vorba doar despre mine, să lucreze cu politicienii. Toate tipografiile refuzau să lucreze în avans. Nicio tipografie nu vroia să tipărească nimic fără ca să-i fie plătită 100% în avans. Doar așa. Deci, noi n-am reușit să tipărim absolut nimic în perioada campaniei de colectare a semnăturilor.

Cineva pe mine m-a ajutat cu închirierea busului cu care noi am dus oamenii la lansarea noastră din Leova-Bumbată. Iată, acest cineva a fost deodată contactat de către SIS, mai apoi citat de către Poliția Căușeni. Oamenii au fost citați, deci acuzați.

Zilnic eu ies din casă, am deja mașina SIS-ului care, slavă Domnului, am lângă mine oameni experimentați care deodată îi văd, îi scanează lângă casă, SIS lângă staff, SIS peste tot.

Producătoarea mea mă convinge să renunț la această sintagmă, presa așa-zisă liberă și independentă, trebuie să spunem lucrurilor pe nume – este vorba despre sculele PAS, instrumentele PAS, instrumentele de propagandă PAS, pentru că această presă nu mai este cea care a fost pe timpul lui Plahotniuc. Pe timpul lui Plahotniuc, dacă el ar fi făcut măcar jumătate din ceea ce face acum Maia Sandu, ei ar fi țipat, ei ar fi protestat. Ei ar fi scris note de protest, ei ar fi mers la ambasade, ar fi bătut în ușă. Ei tac.  Mie îmi pare rău să spun, dar nu, că am ajuns să simt practic zilnic știți ”испанский стыд”, știți este așa o expresie, испанский стыд, atunci când îți este foarte și foarte rușine pentru cineva. Mie îmi este acum foarte și foarte rușine pentru toată presa, cei din care eu făceam parte mulți ani la rând când luptam împotriva dictatorilor, împotriva celor care au capturat statul”, a comentat jurnalista.

Distribuie articolul: