Un moment fenomenal pe malul stâng al Nistrului, clopotnița Mănăstirii “Noul Neamț” din Chițcani a fost capturată într-un inel de lumină. Fenomenul optic numit halo apare datorită reflexiei sau refracției luminii pe cristalele de gheață din nori și ar putea prevesti schimbări ale vremii.

Luni, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu inelul colorat de lumină care a apărut pe cer. Unii internauți au reușit să surprindă inelul colorat de lumină înconjurând clopotnița mănăstirii ca un nimb.

Haloul este un fenomen optic de formă inelară sau de arc, care apare datorită reflexiei sau refracției luminii pe cristalele de gheață din nori. Acesta poate fi alb sau colorat în culorile curcubeului.

Dar fenomenul optic din jurul soarelui a fost văzut și de locuitorii din Tiraspol.

Deoarece fenomenul este produs de lumină, nu este legat doar de soare, ci poate apărea și datorită luminii reflectate de lună. În special în nopțile cu lună plină, putem vedea uneori halouri lunare.

Potrivit tradițiilor populare, un cerc sau inel în jurul lunii prevestește ploaie sau vânt puternic. În acest caz, nu este doar o superstiție, deoarece acesta se formează atunci când lumina trece prin nori înalți de tip Cirrus și Cirrostratus. Aceștia sunt prezenți și în fața unui front atmosferic, care aduce o schimbare a vremii și, frecvent, precipitații și intensificări ale vântului, scrie meteoradar.ro.

Cu cât gradul de umiditate în atmosfera înaltă este mai mare, cu atât cresc șansele de apariție ale halourilor. În același timp, umiditatea ridicată indică și șanse mai mari de producere a precipitațiilor.

Distribuie articolul: