Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) au fost reținuți în această dimineață, în urma a 23 de percheziții efectuate de Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și Procuratura municipiului Bălți. Dosarul în care sunt bănuiți se bazează pe articolul 324 din Codul penal, referitor la „corupere pasivă”, iar ulterior s-au inițiat alte 24 de cauze penale pe aceleași fapte.

Potrivit probatoriului administrat, în perioada lunii septembrie 2023 până în prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit mijloace bănești, în sume ce variau între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele care încălcau regulamentul circulației rutiere pentru a nu le aplica sancțiunile prevăzute de lege. Investigațiile au pornit de la cazul unui bărbat care, fiind oprit de agenții de circulație, ar fi fost condiționat să achite 600 de euro pentru a nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.
În continuare, ofițerii CNA au documentat mai multe cazuri de pretindere de bani de la șoferi pentru nesancționarea acestora pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, în schimbul unor mijloace financiare necuvenite, angajații INSP radiau de pe cardul de memorie SD al aparatului „TruCAM” înregistrările foto/video stocate privind încălcările fixate”, se arată în comunicatul publicat de CNA.

CNA menționează că pentru a investiga pe deplin toate aspectele cazurilor, ofițerii CNA, împreună cu personalul SPIA și procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Bălți, au efectuat astăzi 23 de percheziții în vehiculele de serviciu și cele personale ale angajaților INSP, la sediul Serviciului Patrulare Soroca și Florești, precum și la domiciliile persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate.

În cadrul perchezițiilor la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare în monedă națională și valută (80 de mii de lei, peste 100 de mii de euro, 3500 de hrivne și 3000 de ruble). De asemenea, au fost ridicate telefoane mobile, un aparat Drager, un TruCam, registre, procese-verbale și înscrisuri de ciornă.

Persoanele au fost reținute pentru 72 de ore și urmează a fi plasate în izolator. Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiul Bălți”, se mai arată în comunicatul CNA.

 

 

Distribuie articolul: