Un reportaj marca Euronews România prezintă un obicei ce pare rupt din vremuri apuse. Aproximativ 1.000 de fete din România sunt supuse anual testelor care umilesc adolescentele.

Mai multe ONG-uri lansează o campanie împotriva testelor de virginitate.

Testele virginității sunt legale în România și nu doar în cazul unei anchete penale. Un scurtmetraj al campaniei prezintă publicului abuzul emoțional la care sunt supuse fetele.

Familiile cer intervențiile

Se întâmplă aceste solicitări din cadrul familiei, decizia familiei, a parinților. Copilul fiind minor, care din motive diverse a întârziat acasă, există suspiciuni cu privire la starea de virginitate a fetiței respective și atunci părinții o aduc”, spune George Curcă, președinte al Institutului Național de Medicină Legală.

Campania atrage atenția asupra concepției învechite care spune că femeia trebuie să fie imaculată înainte de căsătorie, pentru că altfel își pierde valoarea.

Prin această petiție și această campanie, numită «de Netestat», sperăm să deconstruim acest mit al virginității și vrem ca oamenii să înțeleagă că virginitatea nu există și că este un construct social”, explică Roxana Niță, director de creație DDB.

Procedură intruzivă

Testele de virginitate sunt 2% din examinările Institutului de Medicină Legală. În urma lor, fetele primesc și certificate de virginitate. În cazul în care o minoră nu este virgină, începe coșmarul. Poliția este anunțată de îndată, indiferent de caz sau context.

În acest tip de examinare, în care copilul sau fetița este adusă, pentru a face proba adevărului prin această examinare genitală, este, după părerea mea, o încălcare a drepturilor fundamentale”, consideră George Curcă.

Organizația Mondială a Sănătății spune că este o procedură invazivă care merge împotriva drepturilor omului. Testul există și în alte țări europene precum Suedia, Olanda sau Spania.

E important să renunțăm la astfel de teste, nu doar pentru că nu sunt eficiente, nu sunt relevante, dar cel mai rău efect pe care îl au este că predispun la abuzuri ulterioare și la comportamente ascunse”, potrivit psihoterapeutului Anda Păcurar.

Fetele se feresc să discute cu părinții

Discuțiile despre virginitate și viață sexuală sunt, de cele mai multe ori, considerate subiecte tabu în societatea noastră. Totuși, există școli în care profesorii nu se feresc de educația sexuală.

Am avut noroc și cu școala la care ea activează, pentru că în jurul clasei a 2-a, a 3-a s-a deschis un pic subiectul despre educație sexuală. Iar eu am preluat acasa și am considerat ca e important să vorbim deschis despre lucrul acesta, pentru că le voi proteja așa mult mai bine față de ce va urma mai tarziu”, povestește un părinte.

Ingrid Zlotea, președinte Girl UP România, spune că primesc des întrebări de la fete care nu au posibilitatea de a discuta cu părinții astfel de subiecte. Printre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc sunt referitoare la avort sau anticoncepționale.

Prin faptul că trebuie să ne contacteze pe noi, niște persoane pe care nu le știu și doar dețin o pagină de informare, ne arată că nu au acces la persoane la care pot avea încredere în comunitatea lor”, spune. Ingrid Zlotea.

Sursa: euronews.ro

Distribuie articolul: