Picturile ei emană căldură, lumină și energii pozitive; atrag, te încântă și te inspiră - asta spun prietenii și cei care interacționează cu creațiile pe pânză ale Victoriei Batin. Tânăra moldoveancă, stabilită acum în SUA, a decis după 15 ani să revină la pasiunea din copilărie și să facă psihologie nu doar prin terapii clasice, dar și prin artă. Acum are un scop nobil, pentru care te învită la prima sa expoziție de pictură.

Spune-mi cum s-a întâmplat interacțiunea ta cu pictura? Te-ai gândit vreodată că poate deveni ocupație zilnică?

De mic copil îmi plăcea să pictez. Era cea mai bună în clasă la pictură și am decis să fac școala de pictură. Am participat și am câștigat câteva expoziții, care erau organizate pentru copii pe atunci. Însă odată ce am absolvit, am uitat de pensule. Timp de aproape 15 ani am avut mai multe încercări în a-mi găsi ocupația care sa îmi aducă plăcere și să mă reprezinte. Am făcut facultatea de Psihologie, fiind tot una dintre pasiunile mele. Am ajuns într-un moment în care sufletul meu oricum era dorit de acest proces, care întruchipează frumosul prin creativitate și artă. Fiind în concediu cu primul copil, am decis să pictez un tablou în dar părinților. A fost un triplet, pe 3 pânze, în ulei. Erau niște orhidei.

Mama Victoriei, alături de tripletul cu orhidei

Mama Victoriei, alături de tripletul cu orhidei

Am înțeles că nu mă mai pot opri. Am cumpărat mai multe pânze și am început să pictez. Când am postat fotografiile acestor lucrări pe rețelele sociale, prietenii și apropiații erau șocați – nu își închipuiau că eu pot picta. Între timp am schimbat locul de trai, acum locuiesc în America, unde continui ocupația mea preferată.

victoria btin 11

Ce pictezi? Cum pictezi? Ce culori și tehnici preferi? Ce îți place să redai în picturile tale?

Pictez diferite tipuri de tablouri, pe teme diferite și în tehnici diferite – totul depinde deja de dispoziție. Temele mele preferate sunt florile și animalele. Îmi plac foarte mult și picturile abstracte și pictura cu diamante, însă am mai puține. Cel mai tare îmi place sa pictez în ulei, pe pânză, dar periodic mai pictez și în acril. Culorile le aleg instinctiv, uneori când mă apuc de o lucrare, mă gândesc că ea va fi într-un fel, dar în proces deja pot să aleg alte culori, fără să-mi dau seama. Realizezi asta doar după ce termin lucrarea.

Vreau să redau prin picturile mele emoții, emoții pozitive, căldură, lumină, inspirație, motivație, plăcere, liniște sufleteasca, armonie, dragoste, iar celelalte survin deja din tema aleasă.

Cum a venit ideea unei expoziții personale și ce ți-ai dori să realizezi prin ea?

Am revenit acasă, în vacanța de vară, după trei ani stați în America. Când am ajuns aici, eram foarte epuizată: zbor lung, aclimatizarea, dar și oboseala psihologică după nașterea celui de-al doilea copil… Aici prietena mea, Corina Muntean, mi-a spus tranșant: „Tu trebuie să pictezi, astfel își vei reveni, iar eu te ajut să organizezi prima ta expoziție”. M-am lăsat ademenită și luată de val – am realizat în timp record picturile pentru întreaga expoziție. Când faci ceva din plăcere și mare dragoste de acest proces, în final și sunt acele lucrări-lumină, care fascinează publicul. Pot realiza și la comandă ceva, iar cei care vor veni la expoziție vor putea procura din lucrările expuse. Încă o idee care m-a motivat a fost dorința de a dona ceva. Eu cred că dacă toți vom face câte ceva pentru ai ajuta pe cei care au nevoie, lumea din jur v-a deveni mai bună, și pentru asta e de ajuns ca fiecare să facă câte puțin din ceea ce poate.

Vorbești despre caritate: puțini dintre tinerii artiști se avântă imediat în acțiuni de acest gen. Ce înseamnă pentru tine să dai din ceea ce primești?

Pentru mine caritate a nu este neapărat legata de popularitate. Cunosc persoane care cred că faci donații când ai obținut deja succese mari și ai venituri mari. Însă eu cred, că fiecare din noi, poate face câte puțin, aici și acum, indiferent de statutul social pe care îl are și de veniturile materiale care le posedă. Putem să-i ajutam pe cei din jur, chiar și cu fapte, ba chiar și cu atenție sau susținere morală – e poate mult mai important!

victoria batin 5

Alături de Corina Muntean, fiicele sale și Mihaela Tatu

Unde sunt potrivite picturile tale? Pentru ce gen de locuințe, localuri sau gusturi?

Lucrările mele sunt cu teme diferite, și în tehnici diferite, astfel cred ca își pot găsi loc în orice local, casă, oficiu. Important e că ele redau energia benefică și pozitivă. Dacă omul înțelege acest lucru și ii place lucrarea mea, îi v-a găsi loc, la sigur. Admirând tabloul, trebuie să te întrebi ce simți în acel moment? și dacă emoțiile sunt cu semnul plus, atunci lucrarea v-a avea efect curativ. Dacă e zero sau minus, atunci, evident că lucrarea poate avea efect distructiv. Eu ma strădui să redau doar emoții pozitive prin lucrările mele. Nici nu mă apuc să pictez dacă sunt în dispoziție proastă.

Unde și-ai dori să ajungi cu pasiunea pe care ai dezvoltat-o?

Mi-ar plăcea să fiu cunoscută la nivel mondial, dar dincolo de asta vrea să fac lumea mai frumoasa și mai fericită prin intermediul artei mele. Înțeleg că ideea pare a fi prea curajoasa, dar cred că e bine să ne punem scopuri mari, care ne-ar motiva să ne dezvoltam, să progresăm dar și să ne gândim ce beneficii putem aduce lumii din jurul nostru.

victoria colaj

Artă pentru suflet e posibilă? Dar pentru viață, pentru existența zilnică poate fi?

În cazul meu, arta e în primul rând pentru suflet, iar restul rolurilor sunt pe planul doi. Dar evident că și existența zilnică devine mai frumoasă când avem posibilitatea de a interacționa cu ceva frumos.

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: