Comisia Europeană a anunțat miercuri, 16 martie 2022, că rețelele electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost sincronizate cu Rețeaua Europeană Continentală, iar operațiunea a decurs cu succes. Această decizie, precum și efectele sale asupra securității energetice ale Moldovei au fost comentată de către Victor Parlicov într-un interviu oferit la Radio Europa Liberă.

Acest lucru va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele încălzite și luminile aprinse în aceste timpuri întunecate (…). În acest domeniu, Ucraina este acum parte a Europei”, se spune într-un comunicat al Comisiei.

„Ucraina și Republica Moldova s-au debranșat de la rețelele electrice ale Rusiei și Republicii Belarus pe 24 – 26 februarie, într-un experiment de câteva zile în care au urmau să testeze dacă rețelele ucrainene și moldovene pot funcționa în regim izolat. Dar au rămas izolate din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, fiind sincronizate acum cu rețelele europene. Rolul R. Moldova în această operațiune a fost secundar. Având conexiuni limitate cu rețelele electrice românești, ea s-a unit la sistemul european prin Ucraina. Are un rol secundar, dar beneficiile mari”, a spus expertul Victor Parlicov într-un interviu oferit Valentinei Ursu de la Radio Europa Liberă Moldova.

Iată câteva dintre ideile principale ale interviului:

  • Racordarea la sistemul energetic european este un salt imens în privința securității energetice a Republicii Moldova. Dacă până acum se putea face schimb de energie doar cu Ucraina, ori doar cu România, Moldova poate funcționa acum în regim sincron cu ambele țări.
  • Sarcina principală, greutatea și povara principală pentru această sincronizare a dus-o partea ucraineană.
  • A fost și o decizie politică, dar și la nivel tehnic s-a făcut foarte mult lucru, în special pe partea ucraineană, dar și pe partea Republicii Moldova pentru a face posibilă această sincronizare.
  • Republica Moldova este acum mult mai puțin vulnerabilă și șantajabilă pe infrastructura de transport din partea stângă a Nistrului.
  • R. Moldova va avea energie electrică în regim stabil, atâta timp cât funcționează normal sistemul energetic din Ucraina.
  • Sunt investiții enorme de făcut, de pildă la linia Vulcănești – Chișinău care oricum trebuie construită.
  • Posibil să aibă impact asupra prețului energiei, de îndată ce Centrala Termoelectrică moldovenească se va integra într-o piață energetică civilizată. Dacă va începe să achite gazul la prețuri corecte, sigur că avantajul prețului relativ scăzut de până acum pentru energia electrică va fi epuizat.

Interviul integral poate fi citit aici.

Distribuie articolul: