Vicepreședinta Junior Chamber International pentru Europa, Marion De Groot a efectuat o vizită în Republica Moldova în perioada 5-7 mai 2017, având întâlniri cu membrii JCI Chișinău și JCI Rezina.

În cadrul întâlnirii cu membrii JCI Chișinău, Marion De Groot a organizat jocul „World Trade Game”, care a fost dezvoltat de JCI Olanda în colaborare cu profesorul Tinbergen de la Universitatea Erasmus din Rotterdam. Jocul se concentrează pe comerțul mondial, unde lumea este reprezentată de 12 țări, fiecare condusă de câte o echipă de participanți. Jocul are trei runde, fiecare rundă reprezintând câte un an, în care se desfășoară comerțul mondial. Fiecare echipă are sarcina de a-și aduce lucrătorii să producă produse finale cu care sunt hrăniți și îmbrăcați cetățenii, sunt create mașini, energie electrică și servicii de turism. Aceste produse finale pot fi produse dintr-o cantitate finită de materii prime la care fiecare țară are acces la începutul fiecărei runde. De asemenea, țările pot face investiții pentru anii următori.

„Ceea ce participanții învață în acest joc sunt dezvoltarea calităților de negociere și lucrul în echipă, fiind un instrument de „team-building” foarte bun. De asemenea, acest joc scoate în evidență inegalitatea distribuirii resurselor pe țări, iar cooperarea și susținerea reciprocă este una vitală pentru un viitor prosper al întregii omeniri. Am văzut un potențial extraordinar în Republica Moldova și credem că unindu-și eforturile tinerii pot produce schimbări pozitive în societate”, a menționat Marion De Groot.

În cadrul întâlnirii cu membrii JCI Rezina, Marion De Groot a vorbit despre creșterea sustenabilă a unei organizații locale, modul în care atragem membri noi și cum să desfășurăm proiecte cu impact în comunitate.

„Vizita vicepreședintei JCI, Marion De Groot este foarte valoroasă pentru membrii organizației noastre. Suntem o organizație tânără apărută acum șase ani și avem multe de învățat din experiența JCI a țărior precum Olanda, de unde vine oaspetele nostru. Acolo JCI a apărut acum mai bine de 50 de ani și este una dintre cele mai active organizații din țară. Anul acesta Congresul Mondial JCI va avea loc în Olanda, la Amsterdam în perioada 6-10 noiembrie și ne dorim să avem o deleagație numeroasă din Republica Moldova care să participe la acest forum mondial al tinerilor cetățeni activi”, a menționat Ion Bargan, președintele JCI Moldova 2017.

Junior Chamber International (JCI) este prima rețea globală de tineri cetățeni activi, având peste 200,000 de membri în peste 120 ţări ale lumii. JCI a apărut acum 100 de ani în Statele Unite ca o mișcare a tinerilor care și-au propus să schimbe în bine comunitatea locală. În prezent, JCI are statut consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite și a Consiliului Europei.

Camera Tinerilor Antreprenori JCI Moldova s-a lansat oficial pe data de 29 septembrie 2011. La momentul de față sunt patru organizații locale: JCI Chișinău, JCI Ungheni, JCI Rezina și JCI Hîncești. 

Scopul JCI este de a contribui la progresul economic al întregii societăți, oferind tinerilor oportunitatea de a-şi dezvolta calităţile de lideri, spiritul de colaborare, responsabilitatea socială şi spiritul întreprinzător, necesare pentru a produce schimbări pozitive.

Printre membrii marcanți ai JCI se numără secretarul general al ONU, Kofi Annan, președintele SUA, Bill Clinton, președintele Franței, Jacques Chirac, cofondatorul Microsoft, Bill Gates și alte persoane, care s-au afirmat în diverse domenii.

Distribuie articolul: