La inițiativa Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat la 28 februarie, ajustarea tarifelor serviciilor medicale și introducerea unor tarife noi, care vor fi acoperite de polița medicală.

Conform declarațiilor ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, modificările intervin într-un context în care o parte semnificativă din tarifele pentru serviciile medicale nu reflectă cheltuielile reale suportate de furnizorii publici de servicii medicale și nu au fost revizuite de la anul 2011.

De asemenea, Ala Nemerenco a subliniat că introducerea noilor tarife este esențială pentru implementarea metodelor avansate de diagnostic și tratament, care necesită echipamente medicale performante și consumabile costisitoare.

Ministrul a dat exemplul consumabilelor necesare într-o operație oftalmologică extrem de complexă, extracția extra-capsulară a cataractei traumatice cu reconstrucție oculară, care pot ajunge la mai mult de 10.000 de lei, comparativ cu costurile actuale de câteva sute de lei. De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat că noile tarife vor avea un impact asupra persoanelor asigurate și vor influența în special relațiile contractuale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu instituțiile medicale.

Noile tarife vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024. Atât instituțiile medicale, cât și Compania Națională de Asigurări în Medicină vor avea nevoie de timp pentru a-și ajusta sistemele informatice la noile tarife aprobate.