Moldovenii care trăiesc cu HIV pot beneficia de fertilizare in vitro, care până acum era o interdicție în R. Moldova. Acest serviciu a devenit accesibil în urma semnării unui ordin al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin care această interdicția a fost ridicată, notează AGORA.md.

Interdicția respectivă a început în perioada când nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil. Problema a fost relevată în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV, efectuată de PNUD Moldova și UNAIDS, când Asociația Obștească, „Inițiativa Pozitivă” a început să lucreze asupra unui șir de chestiuni din acest raport.

În anul 2019, organizația non-guvernamentală „Mamele pentru viață”, a comunicat publicului larg despre un caz, când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertlizare in vitro. În acest context, cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, în luna decembrie 2019, a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare în ordinile ministerului.

Președinta Asociației Obștești „Mamele pentru viață”, Irina Belevțova, susține că trăiește cu HIV de 21 de ani și a trecut și ea prin momentul în care a fost nevoită să se împace cu gândul că nu va mai putea avea copii niciodată.

„Femeile care trăiesc cu HIV, pe lângă toate fricile legate de statutul lor, trec și printr-un proces complicat de autostigmatizare, iar faptul că sistemul medical din Moldova nu este întotdeauna de partea lor și încearcă să le ia șansa de a avea copii, nu le ajută deloc. Eu le înțeleg pe aceste femei, știu prin ce trec ele. Asta m-a motivat cel mai mult să mă implic și să depun tot efortul, ca femeile care trăiesc cu HIV să poată avea copii”, spune Belevțova.

Directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga a menționat că „acesta este un caz când oamenii nu au tăcut, asociațiile obștești s-au autosesizat și au căutat soluții, iar autoritățile au ascultat și au soluționat problema”.

În Republica Moldova, conform datelor estimate de Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală, 20% din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă suferă de o formă sau alta de infertilitate, iar pentru 2,5% dintre femei, fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.

Sursa: AGORA